Ženska politička mreža traži povećanje kvota za žene na izbornim listama
Foto: AA

Uešće žena na listama bude 40 odsto umjesto 30

Ženska politička mreža traži povećanje kvota za žene na izbornim listama

Predstavnice političkih partija u Crnoj Gori, zajedno sa udruženjima za prava žena, okupljene oko Ženske političke mreže, danas su saopštile zaključke o izmjenama crnogorskog zakonodovstva u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti u političkom odlučivanju. Zatraženo je da učešće žena na listama bude 40 odsto, umjesto sadašnjih 30 odsto, veća zastupljenost žena u organima tokom izbornog procesa, kao i više novca za partije u kojima ima žena poslanica.

Na konferenciji na kojoj su predstavljeni zaključci Ženske političke mreže, kojoj su prisustvovale predstavnice svih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je da su se na ovakav korak odlučile ne bi li ispravile „vijekovnu nepravdu“, javlja Anadolija.

2017111722693676227920926Web

Ženska politička mreža zatražila je izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, na način da na izbornoj listi bude zastupljeno 40 odsto kandidatkinja. Zatraženo je da predsjednik i sekretar Državne izborne komisije budu različitog pola, a takođe je ispostavljen i zahtjev da za vrijeme izbora, predsjednik i zamjenik biračkog odbora budu različitog pola. 

Zatražene su i izmjene Zakona o finansiranju političkih partija u Crnoj Gori na način da partije koje imaju žene i odbornice - poslanice imaju veća budžetska primanja, kao i izdvajanje većih sredstava za finansiranje ženskih organizacija unutar političkih partija. 

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije (SNP), kazala je da zahtijevaju da nijedna lista za izbore ne bude prihvaćena ukoliko na njoj nema 40 odsto žena. 

„U svaka tri kandidata na listi, mora biti žena. U organima za sprovođenje izbora da bude odgovarajući broj žena. Takođe, da bude više novca za partije u kojima ima žena poslanica i odbornica. Ovo je stimulativna mjera, da se više uključe žene u partijama“, kazala je Jonica. 

2017111722693676227920928Web

Nada Drobnjak, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), istakla je da je ovo inicijativa koja treba da dovede do ispravljanja „vijekovne nepravde“. 

„Svjesni smo da mnogi ne razumiju zašto se mi zalažemo za veće kvote žena na listama. Kvote su neophodne kako bi se ispravila ova nepravda. Iako pripadamo različitim partijama, mi smo postigle konsenzus. Sve smo kao jedne, imamo zajednički rad i cilj“, kazala je Drobnjak. 

Inicijativa je upućena na adresu Radne grupe Skupštine Crne Gore za implementaciju preporuka OEBS-a, Odboru za ravnopravnost, OEBS-u, Delegaciji EU u Crnoj Gori, kao i Evropskom parlamentu. 

Podršku Ženskoj političkoj mreži danas je dao šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.