Produbljena ekonomska saradnja CG i Turske, potpisani paketi sporazuma
Foto: Gov.me

Ankara

Produbljena ekonomska saradnja CG i Turske, potpisani paketi sporazuma

Potpredsjednici vlada Crne Gore i Republike Turske Milutin Simović i Redžep Akdag potpisali su paket sporazuma i time ostvarili konkretne rezultate na polju produbljivanja i unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, uz definisanje jasnih daljih ciljeva- tri puta povećanje obima robne razmjene i animiranje novih turskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru.

Na IV sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske potpisani su sporazumi o saradnji u oblasti šumarstva, poljoprivrede, vojne industrije i Protokol sa sjednice koji definiše pravce daljeg djelovanja. Crna Gora i Turska su se saglasile da je potrebno što prije započeti pregovore o izmjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

„Poruka koju šaljemo privrednicima sa ovog sastanka je, da vodimo računa o njima, da im stvaramo poslovne mogućnosti, uvodimo praksu i standarde koji će im omogućiti da u fer uslovima konkurencije mogu učestovati na tržišnoj utakmici i širimo mogućnosti za plasman njihovih proizvoda", istakao je potpredsjednik Simović.

On je ohrabrio već iskazano interesovanje turskih kompanija za ulaganje u sektore energetike, agroindustrije, prerade metala, tekstilne i drvne industrije i zdravstva u Crnoj Gori i, imajući u vidu razvojne projekte u ključnim oblastima i investicioni ambijent, pozvao je turske kompanije da još značajnije ulažu u Crnu Goru.

U završnom obraćanju, potpredsjednik Vlade Crna Gore je čestitao Vladi Republike Turske na odličnoj organizaciji IV sjednice Mješovite komisije, izrazivši uvjerenje da će rezultirati konkretnim oblicima saradnje.

Pored potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića u svojstvu kopredsjedavajućeg, sjednici su u okviru crnogorske delegacije prisustvovali i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar prosvjete Damir Šehović i savjetnik predsjednika Vlade za strane investicije Vladimir Beratović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.