NATO na Balkanu nema tajnih planova i tajno skovanih ideja

NATO na Balkanu nema tajnih planova i tajno skovanih ideja

Region se kreće u pravom smjeru budući da sve zemlje žele da postanu članice Evropske unije, rekao je zvaničnik NATO-a za Rusiju i Zapadni Balkan iz odjeljenja za javnu diplomatiju Robert Pščel.

On je naveo da NATO ne preferira neku zemlju na račun drugih, ocjenivši da bi evropske integracije trebalo da donesu korist svima.

Prema njegovim riječima, veoma je važno šta se dešava na Zapadnom Balkanu po pitanju bezbjednosti i evropskih integracija, jer se ne može zamisliti da region bude izvan glavnih tokova.

"EU je željeni cilj svih u regionu, NATO samo za neke, ali opet niko nije isključen. Mi želimo da svi imaju koristi od toga", rekao je Pscel i podsjetio da ta organizacija vodi politiku "otvorenih vrata" koju je potvrdila Crna Gora kada je postala njena članica.

On je istakao da NATO ima pozitivnu agendu za Zapadni Balkan i da nema "tajnih planova i tajno skovanih ideja", prenosi Tanjug.

Kako kaže, NATO želi da pojača svoje angažovanje iz više razloga, prije svega zbog bezbjednosti u regionu što je vitalni interes, ali je istakao i da se poštuje politika svake zemlje u regionu i da je to nešto što se podrazumijeva.

On je ponovio da KFOR ostaje kao neko ko je najvažniji u obezbjeđivanju sigurnosti i bezbjednosti na Kosovu i u zaštiti manastira.

Pščel ističe da treba riješiti problem dezinformisanja koje preovladava gotovo svuda, navodeći da to nije problem samo EU, NATO ili pojedinačnih zemalja.

"To izaziva nepovjerenje ili utiče na dobrosusjedske odnose, pa je jako važno provjeravati izvore", kazao je on.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.