HN: Kuća Iva Andrića će biti uređena do ljeta
Kuća Iva Andrića

Projekat revitalizacije

HN: Kuća Iva Andrića će biti uređena do ljeta

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji projekta uređenja Kuće Iva Andrića i njenog dvorišta. Dok eksperski tim radi na izradi projekta revitalizacije, gradske službe obezbjeđuju preduslove za uspješan početak ovog posla – rade na snimanju terena, odnosno premjeru prostorija, a slijedi i čišćenje unutrašnjeg i spoljašnjeg dijela tog zdanja, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Službenici Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog snimaju  postojeće stanje po osnovu smjernica datih u idejnom rješenju, a sve kako bi u saradnji sa lokalnim Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju, Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i drugim nadležnim institucijama stvorili preduslove za izvođenje građevinskih radova.

Cilj je da objekat bude priveden namjeni do ljeta 2018. godine - dodaju iz novske opštine.

Preduzeće „Komunalno-stambeno“ zaduženo je za uklanjanje zelenog otpada iz dvorišta.

Namjera je da se u okviru projekta parku oko kuće vrati prvobitni sjaj presađivanjem i sadnjom 51 biljne vrste, na osnovu popisa biljaka koje su postojale u vrtu - navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, početkom oktobra održan je prvi radni sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi i ekspertske grupe koja radi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića.

Susret je incirala lokalna uprava, vođena  namjerom da se kuća Nobelovca na Toploj konačno stavi u funkciju. 

Predstavnici Opštine iskazali su odlučnost da se objekat revitalizuje na način da ima međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada, te poštujući istorijat, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca.

Istaknuta je spremnost da se odmah po sačinjavanju plana krene u proces realizacije, te da objekat bude otvoren do naredne turističke sezone.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.