Srbija: Registrovano 147 slučajeva malih boginja, najmlađa oboljela osoba beba od tri mjeseca
ilustracija

Većina oboljelih nevakcinisana

Srbija: Registrovano 147 slučajeva malih boginja, najmlađa oboljela osoba beba od tri mjeseca

Od početka oktobra na teritoriji Srbije registrovano je 147 slučajeva malih boginja, od kojih su 34 laboratorijski potvrđena u Institutu "Torlak", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prenose beogradski mediji pozivajući se na Tanjug.

Najmlađa oboljela osoba je beba od tri mjeseca, a nastarija 48 godina.

Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.

Većina oboljelih (89 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja oboljelih, 39 odsto je bilo hospitalizovamo ili je u toku hospitalizacija.

Kako je saopšteno na sajtu "Batuta", od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod devet oboljelih.

U srpskim enklavama na KiM registrovano je 116 oboljelih, u Beogradu i Kraljevu po 14, u Bujanovcu dvije osobe, a juče je Institut "Torlak" laboratorijski potvrdio male boginje kod pacijenta u Subotici.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mjere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

U skladu sa predloženim mjerama Instituta "Batut" na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija osoba uzrasta od godinu dana do 14 godina.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.