Foto: Rtcg

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao

"Neodgovornost policije i izostanak profesionalnog pristupa u slučaju ubistva profesorice Pojatić"

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatovao je da komunikacija Uprave policije sa javnošću, povodom kritičnog događaja,tj. ubistva profesorice Durije Pojati ć u Podgorici nije bila profesionalna, te da je izostao i preventivni rad koji je mogao da uključi dodatno prikupljanje operativnih i drugih saznanja, posebno od oštećene i komšija.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po inicijativi svog predsjednika, zatražio je, 1. novembra 2017, od direktora Uprave policije podatke o postupanju policijskih službenika u period prije surovog ubistva građanke Durije Pojatić koja je bez znakova života, 30. oktobra 2017, pronađena u svom stanu u Podgorici. 

"Direktor Uprave policije je 11. novembra 2017. godine dostavio hronologiju registrovanih događaja u CB Podgorica koju je sačinio načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica. 

Za 14. oktobar 2017 - uvidom u Dnevnik događaja dežurne službe CB Podgorica, u 21,02h, je konstatovano da je građanka Durija Pojatić, nastanjena u ulici Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog br. 62, telefonskim putem prijavila uznemiravanje i lupanje na vratima svog stana od strane jednog lica. Po primljenom obavještenju, od strane Dežurne službe CB Podgorica, na lice mjesta je upućena patrola policije „M-58“, koja je sa lica mjesta u 21,17 časova, putem sistema radio veze, povratno obavijestila dežurnu službu CB-a, da je na licu mjesta, zatekla i legitimisala lice Emila Sarvana (1978), koji je namjeravao da uđe u stan svoje tetke Durije Pojatić, ali mu ona to nije dozvolila", navodi se u saopštenju Građanske kontrole rada policije.

Lice Emil Sarvan je ovom prilikom upozoreno i udaljeno sa lica mjesta, a građanka Durija Pojatić sa tim u vezi nije željela da podnese prijavu, navodi se u nastavku odgovora koji je Uprava policije dostavila građanskoj kontroli policije.

"Izvršen je i Uvid u evidencije patrolnih listova Stanice policije za javni red i mir CB Podgorica, patrolni list broj 3235 od 14/15.10.2017, u kojem je konstatovano da su službenici patrole policije “M-58”, ovom prilikom građanku Duriju Pojatić upoznali sa mogućnošću podnošenja pismene prijave, što je ona odbila zahtijevajući da se Emil Sarvan udalji. Nakon pola sata patrola policije je obišla stan građanke i u razgovoru sa njom utvrdila da lice Emil Sarvan kod nje nije dolazio ponovo.

Za 16.oktobar 2017 - Uvidom u Dnevnik događaja dežurne službe CB Podgorica konstatovano je, da je u 19,09h telefonom prijavljeno da se kod objekta brze hrane “Gurman” u bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, nalazi jedno lice koje čitav dan stoji ispred zgrade i po primljenom obavještenju, u 19,11h na lice mjesta je upućena patrola policije “M-56”. U 19,36h patrola policije sa lica mjesta obavijestila dežurnu službu da su ispred zgrade u kojoj se nalazi objekat “Gurman” zatekli i legitimisali lice Emil Sarvan koji izjavio da čeka dijete, kojom prilikom je provjeren posredstvom radio veze i utvrđeno da se to lice “ne potražuje”, nakon čega je upozoren i udaljen", navodi se u saopštenju.

Dana 30. oktobra 2017. godine u 16,27 časova građanin K.B. je obavijestio službenike Dežurne službe CB Podgorica da je svoju ujnu Duriju Pojatić (1939) u spavaćoj sobi njenog stana, u ulici Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, br.62, III sprat, zatekao bez znakova života, te da je tom prilikom takođe u stanu zatekao njenog bratanića Emila Sarvana.

Po saznanju za događaj, na lice mjesta su upućeni patrola policije “M-58”, službenici Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici i službenici Stanice kriminalističke policije za krimimanlističku tehniku i uviđaje CB Podgorica, a o događaju je obaviješten državni tužilac u Višem Državnom Tužilaštvu u Podgorici T.B. koja izašla na lice mjesta i zajedno sa policijskim službenicima pristupila vršenju uviđaja. Nakon sprovedenih mjera i radnji uviđaja je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, a daljim radom i da je izvršilac Emil Sarvan, usljed čega je lišen slobode zbog krivičnog djela teško ubistvo na štetu Durije Pojatić.

Savjet, isključivo na osnovu zvaničnih informacija Uprave policije, konstatuje da komunikacija Uprave policije sa javnošću, povodom kritičnog događaja, nije bila profesionalna.

"Iznijeti su određeni podaci koji ne predstavljaju tačne činjenice, zbog čega je javnost nepotpuno i netačno informisana dana kada je izvršeno predmetno krivično djelo. Stiče se utisak o postojanju namjere da se (pre)uveličaju radnje i rezultati policije. Savjet je još ranije prepoznao potrebu unaprjeđenja informisanosti javnosti o sveukupnim aktivnostima policije u obimu i sadržaju, koliko je potrebno da se pruži dovoljna i odgovarajuća poruka o sigurnosti građana, a da se na bilo koji način ne ugroze istražne i druge radnje kao i pretpostavka nevinosti. U tom pravcu neophodno je jačanje kapaciteta policije i unaprjeđenje odgovornosti. U interesu je policije da određeni medijski istupi policije budu sinhronizovani sa odgovarajućom službom nadležnog državnog tužilaštva", kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Dražen Cerović.

Savjet na osnovu dostavljenih informacija konstatuje da nije moguće zaključiti da postoji neophodna međusobna komunikacija i koordinacija policijskih patrola koje se upućuju na lice mjesta.

Savjet ocjenjuje da je svakako izostao odgovarajući starješinski pristup koji podrazumijeva blagovremeno sublimiranje svih podataka s terena i procjenu svih faktora rizika, te preventivno djelovanje, shodno kvalitetno analiziranim informacijama i činjenicama sa terena.

"Izostao je i preventivni rad koji je mogao da uključi dodatno prikupljanje operativnih i drugih saznanja, posebno od oštećene i komšija. Sve ovo, naročito nakon potvrđenog saznanja da je lice Emil Sarvan proveo čitav jedan dan, 16. 10. 2017. ispred ulaza kasnije ubijene profesorice Durije Pojatić, što je jasno ukazivalo, imajući u vidu i prethodna saznanja, na nastojanje Emila Sarvana da na određeni način kontroliše kretanje i pristupi Duriji Pojatić sa namjerom da je ugrozi. Savjet je iznenađen što u konkretnom slučaju nijesu u dovoljnoj mjeri preduzete aktivnosti policijskih službenika Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici CB Podgorica. Njihov je rad građanska kontrola policije ranije više puta pozitivno ocijenila i javno pohvalila, i, za razliku od patrolnih policajaca, ti službenici  policije imaju iskustva i znanja da uzmu u obzir kontekst nasilja u porodici i sveobuhvatno razmotre sve faktore rizika. Procjena bezbjednosnih rizika trebala je da uključi i neposredni razgovor, upravo s tog nivoa, sa Durijom Pojatić, koja je tako mogla biti ohrabrena da zaštitu zatraži i kroz podnošenje prijave", kazao je Cerović.

Savjet konstatuje da je u konkretnom slučaju ispoljen, i pokušava se opravdati, izrazito destruktivni formalizam, neodgovornost i nedovoljna profesionalna posvećenost, koji su odnijeli još jedan ljudski život.

"Ukoliko se ovakva neodgovornost i izostanak profesionalnog i humanog pristupa nastavi, onda će građani i dalje plaćati krvavi danak neradu u neodgovornosti onih koje ova Država plaća da časno i odgovorno obavljaju svoj posao. Ako im državne plate nijesu dovoljne, onda je pošten izlaz da ustupe svoja radna mjesta onima koji će taj težak posao odgovorno raditi", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.