Bojana Jokić

Jokić smatra da su u kampanji prisutni homofobija, mizoginija i seksizam

"Demokratska da povuče sve diskriminatorne video zapise i da se izvini LGBTIQ zajednici i ženama"

Kao predsjednica nevladine organizacije LGBT Forum Progres, ovim putem javno reagujem i osuđujem homofobiju, mizoginiju i seksizam koji su sveprisutni u medijskim kampanjama političkog subjekta Demokratska Crna Gora. Naime, Demokratska Crna Gora je, u proteklom periodu, u javnost izbacila nekoliko video zapisa, u sklopu svoje političke kampanje, koji sadrže jasne elemente diskriminacije i unižavanja žena, kazala je Bojana Jokić predsjednica LGBT Forum Progres.

Jedan od tih video zapisa kako kaže Jokić, sadrži homofobne elemente, koji na negativan način karakteriše LGBTIQ osobe, a gej muškarce opisuje na pogrdan način.

"Scena iz tog video zapisa, u kojoj dva lica – partizan i četnik – raspravljaju o različitim identitetima u crnogorskom društvu sadrži, između ostalog, riječi: „Peder je!“ i „Nije peder!“ u kontekstu nečega jako lošeg i stavljajući identitet gej muškaraca u isti koš sa ideologijama, što apsolutno nema veze jedno s drugim. Ono što je dodatno problematično jeste i činjenica da se kroz video zapis LGBTIQ osobe izjednačavaju sa četnicima, što dodatno stvara negativnu percepciju kod šire crnogorske javnosti i potpiruje već postojeću homofobiju. Jedan ozbiljan i demokratski politički subjekt, kakav je Demokratska Crna Gora, sebi ne smije da dozvoli upotrebu termina kao što su „peder“, koji imaju izuzetno negativno i loše značenje u crnogorskom društvu", smatra Jokić.

Ona dodaje da još u dva video zapisa su jasno prikazani elementi mizoginije i seksizma, te stavljanja žena u podređen i beznačajan položaj.

"Sami video zapisi prikazuju lidera Demokratske Crne Gore kako razgovara sa „domaćinom kuće“, dok se u pozadini jasno vidi „domaćica“ kako pere suđe, kojoj ni u jednom momentu nije prikazano lice čime je ona svedena na nivo objekta. Ovakvo predstavljanje žene i uloge žena u jednom domaćinstvu je decenijama daleko od onoga što su vrijednosti savremene Crne Gore i jednog demokratskog društva koje teži ka Evropi.

Konačno, u četvrtom video zapisu lider Demokratske Crne Gore govori o ženi koja je rodila trojke, pri čemu je njen porođaj nazvao „mjerom patriotizma prema svojoj državi“. Ponavljam da je ovakvo prikazivanje žena, kao „objekata za rađanje“ veliki korak nazad i krajnje mizogina izjava od strane lidera jedne političke partije. Promocija mačizma i seksizma na ovaj način samo produbljuje jaz među ženama i muškarcima i hrani postojeće predrasude", saopštila je predsjednica LGBT Foruma Progres.

Jokić je istakla da je kao žena, feministkinja i borac za ljudska prava duboko pogođena prikazanom homofobijom, diskriminacijom, mizoginijom i seksizmom od strane Demokratske Crne Gore.

"Zloupotreba LGBTIQ osoba i omalovažavanje žena ne smiju da imaju mjesto i prolaz u javnom i političkom dijalogu u Crnoj Gori, i ovakva ponašanja i postupanja moraju da imaju adekvatne sankcije, bez obzira na počinioce. LGBT Forum Progres je i ranije upozoravao na negativnu upotrebu LGBTIQ zajednice u dijalogu nekih političkih subjekata, ali je ovo što se sada dešava itekako značajan problem za cijelo društvo.

Ovim putem javno pozivamo Demokratsku Crnu Goru da povuče iz javnosti sve diskriminatorne i mizogine video zapise, da iste više ne koristi, te da uputi javno izvinjenje LGBTIQ zajednici i svim ženama u Crnoj Gori. Nadamo se da će se ovom apelu priključiti i druge organizacije koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba i pravima žena u Crnoj Gori", zaključila je Jokić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.