Nema te sile koja može da porazi mladost koja je svjesna svojih korijena, kulture i identiteta
Foto:Screenshot

Podrška Srpske koalicije danilovgradskim gimnazijalcima

Nema te sile koja može da porazi mladost koja je svjesna svojih korijena, kulture i identiteta

Srpska koalicija izrazila je punu i otvorenu podršku učenicima Gimnazije ''Petar Prvi Petrović Njegoš'' iz Danilovgrada koji brane srpski jezik i ćirilično pismo.

Pozvali su nastavničko vijeće Gimnazije da se suprotstavi teroru nad učenicima koji nikoga ne ugrožavaju, samo traže svoja prava.

Kako je saopštila Olja Roganović, Srpska koalicija aktuelnog ministra prosvjete ne smatra dostojnim vršenja te funkcije.

"U pitanju je obični režimski potrčko DPS-a, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke čiji je jedini zadatak da dokrajči zatiranje svega srpskog što njegovi prethodnici nijesu uspjeli da ostvare. Njegov saveznik u tom poslu jeste direktor Gimnazije koja je prvo antisrbin, pa tek onda lice zaposleno u prosvjeti.
Srpski jezik i ćirilično pismo diskriminisani su još od vremena kada je Demokratska partija socijalista promijenila program i krenula putem secesije od Srbije. Da bi se zaokružio ''novi identitet'' Crne Gore, vlast se odlučila na represiju i nasilno degradiranje svega što je srpsko", navela je ona.

Prema njenim riječima, nedavno ispoljena hrabrost gimnazijalaca dokaz je da je srpska svijest u Danilovgradu nepobjediva.

"Nema te sile lokalnih autokrata, niti diktatorskog režima iz Podgorice, koja može da porazi mladost koja je svjesna svojih korijena, kulture i identiteta.
Nova vlast u Danilovgradu, u kojoj na proljeće iduće godine neće biti DPS-a, omogućiće svakome da ispoljava svoja individualna i kolektivna građanska prava. Roditelji srpske djece više neće morati da pišu posebne zahtjeve kako bi njihovo dijete dijete dobilo svjedočanstvo na srpskom jeziku. Srpska koalicija biće garant u odborničkim klupama da borba danilovgradskih gimnazijalaca nije uzaludna i da će svaki njihov zahtjev biti pozitivno riješen", zaključila je Roganović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.