Ova godina bila uspješna, ima osnova i da 2018. bude takva
Foto: Gov.me

Marković i MMF saglasni

Ova godina bila uspješna, ima osnova i da 2018. bude takva

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Međuanrodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri.

Na sastanku je zajednički zaključeno da je 2017. bila godina uspjeha za Vladu i crnogorsku fiskalnu politiku i ocijenjeno da postoje sve pretpostavke da i naredna godina bude uspješna.

„Izgledi prije godinu dana nijesu bili ovakvi kakvi su sada. Za samo jednu napravili ste ogromnu razliku. Čestitam Vladi Crne Gore na uspješno sprovedenim teškim mjerama. Izgled za 2018. je dobar ako predviđene fiskalne mjere budu izvedene“ – rekao je na početku sastanka Petri.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, detaljno informisao gosta o poboljšanim fiskalnim performansama u 2017. godini, zahvaljujući rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i o Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu. Takođe je istakao zadovoljstvo snažnim ekonomskim rastom od projektovanih 4 odsto u ovoj godini, uz očekivanje nastavka dobrog trenda u 2018.

Petri je pobrojao više oblasti u kojima MMF smatra da može doći do izazova, pri čemu je kao izazov naveo i nastavak gradnje prioritetne dionice autoputa.

U okviru srednjeročnih ekonomskih reformi Vlade važnih za jačanje makroekonomske stabilnosti i ekonomski rast, šef Misije MMF-a za Crnu Goru je istakao značaj reformi u oblastima poput: penzijskog sistema, javne uprave, finansiranja lokalne samouprave i reforme u banakrskom sektoru. Istovremeno se saglasio sa Markovićem da u srednjem roku, u okviru poreskih reformi, treba analizirati mogućnosti smanjenja poreskog opterećenja rada.

Premijer je tom prilikom rekao da je Vlada čvrsto opredjeljena da odmah po okončanju prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare počne gradnja naredne dionice od Mateševa do Anjdrijevice.

Marković se zahvalio MMF-u na pomoći koju je ta međunarodna organizacija pružila Crnoj Gori.

Sastanku je prisustvao i ministar finansija Darko Radunović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.