Nezaposlene osobe na Islandu primaju
Rejkjavik

Nezaposlene osobe na Islandu primaju "božićne bonuse" kao i svi drugi građani

Nezaposlene osobe na Islandu će ove godine dobiti "božićne bonuse" kao i svi drugi građani koji imaju zaposlenje.

Ministarstvo za socijalni rad je saopštilo da će nezaposlene osobe, koje su registrovane na biroima za zapošljavanje, dobiti božićne bonuse u decembru u iznosu od 65.162 kruna, odnosno 530 eura, javlja Anadolija.

Osobe s više djece će dobiti 4 posto veće bonuse u odnosu na ostale nezaposlene.

Iz Ministarstva su naveli da između 3.900 i 4.200 osoba ima pravo na pomenuti božićni bonus.

Pravo na bonus imaju osobe koje su se vodile kao nezaposlene deset ili više mjeseci tokom 2017. godine i koje su aktivno tražile posao u novembru i decembru.

Pomenuti bonusi nezaposlenim osobama će biti isplaćeni do 18. decembra.

Prema zvaničnim podacima, stopa nezaposlenosti na Islandu u septembru je iznosila 1.8 posto, što je jedna od najnižih stopa nezaposlenosti u istoriji ove otočke zemlje.

Stopa nezaposlenosti na Islandu je od 2010. godine, kada je iznosila rekordnih 9 posto, bilježila konstantan pad.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.