Proces borbe protiv korupcije nije ni malo lak, ali Vlada će odgovoriti na izazove
Foto: Gov.me

Pribilović otvorila konferenciju „Misli lokalno-djeluj lokalno! -borba protiv korupcije na lokalnom nivou“

Proces borbe protiv korupcije nije ni malo lak, ali Vlada će odgovoriti na izazove

Jedan od izazova i prioriteta Vlade Crne Gore na putu učlanjenja u EU je efikasna borba protiv korupcije. Taj proces nije nimalo lak, jer se borimo protiv pojave koja ugrožava temeljna društvena načela i na koju nisu imune ni razvijenije države svijeta, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na otvaranju nacionalne konferencije „Misli lokalno-djeluj lokalno! - Borba protiv korupcije na lokalnom nivou u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Pribillović je  istakla da je korupcija i dalje jedan od izazova i za članice EU. Prvi izvještaj Evropske komisije o korupciji pokazao je kako kaže ministarka da korupcija pogađa svih 28 zemalja članica Evropske unije i košta njihove privrede oko 120 milijardi eura.

"Ovo nam govori da borba protiv korupcije predstavlja uslov za razvoj svakog demokratskog društva, a kao i za Crnu Goru, i ključni je  izazov na putu učlanjenja u EU, imajući u vidu da je ovo oblast koju posebno prati Evropska Komisija.

Koristeći sve raspoložive kapacitete da adekvatno odgovori na ove izazove, Vlada Crne Gore donijela  je Operativni dokument za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika - kao Aneks Akcionog  plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, koji među sedam oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije obuhvata i oblast lokalne samouprave", navela je Pribilović.

Ona je pojasnila da Operativni dokument sadrži mjere koje su označene kao nerealizovane ili djelimično realizovane u Akcionom planu za praćenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i nove mjere koje su definisane od strane predstavnika nadležnih institucija.

"Svakako, jedan od mehanizama za ostvarivanje načela etičnosti i integriteta lokalnih službenika i namještenika je i izrada Plana integriteta, čije donošenje je utvrđeno ovim dokumentom. Ovaj akt je značajan sa aspekta borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, jer predstavlja interni antikorupcijski dokument čija svrha je da preko skupa mjera pravne i praktične prirode utiče na sprečavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja u okviru organa, organizacionih jedinica i  na nivou svakog  radnog mjesta.

Obuka službenika i namještenika je u direktnoj vezi sa borbom protiv korupcije na svim nivoima, pa i na lokalnom nivou. Podizanje nivoa znanja i vještina lokalnih službenika i namještenika, a time i kvaliteta rada i dobro upravljanje u lokalnoj  samoupravi uz povećanje transparentnosti i odgovornosti u radu  organa lokalne uprave i svih zaposlenih, predstavlja temelj u prevenciji korupcije i koruptivnih ponašanja", istakla je Pribilović.

Dodaje da je takođe, u završnoj fazi donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se, između ostalog, predviđa i regulisanje statusnih pitanja lokalnih službenika i namještenika, uređuje oblast upravljanja ljudskim resursima na lokalnom nivou, unapređuje sistem obuka lokalnih službenika, jača transparentnost rada organa, uvodi novi sistem odgovornosti i dr, a što je u direktnoj funkciji jačanja integriteta i uspješne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

Ministarka smatra da borba protiv korupcije treba i mora biti imperativ cjelokupnog društva, u kojoj je neizostavna uloga svih njenih zainteresovanih segmenata, a posebno važna je uloga i nevladinih organizacija, koje svojim djelovanjem i ovakvim promotivnim i projektnim aktivnostima, potpomažu ovaj proces.

"Vjerujem da je ovaj projekat jačanje civilnog društva u sprovođenju antikoruptivnih politika, koji je realizovao Centar za građansko obrazovanje u sjevernom regionu dobar primjer takvog angažmana.  Svakako, ključnu ulogu imaju državne i lokalne institucije koje u praksi treba da realizuju zacrtane aktivnosti i ciljeve strateškim dokumentima, a posebno je značajno njihovo preventivno djelovanje", zaključila je Pribilović.

Pored ministarke Pribilović, u uvodnom dijelu Konferencije govorili su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav i izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Cilj konferencije „Misli lokalno-djeluj lokalno!-borba protiv korupcije na lokalnom nivou“ je predstavljanje ključnih rezultata projekta i preporuka za dalje unapređenje raspoloživih mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, ali i prilika da se kroz razgovor predstavnika različitih društvenih struktura dođe do predloga rješenja koja će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv svih oblika korupcije, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.