SDT: Očekujemo da će se potvrditi činjenični i pravni navodi podignute optužnice
Sa suđenja

U slučaju pokušaja terorizma

SDT: Očekujemo da će se potvrditi činjenični i pravni navodi podignute optužnice

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) očekuju da će se u nastavku procesa u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan doći do materijalne istine i potvrditi činjenični i pravni navodi podignute optužnice, kazala je specijalna tužiteljka i portparolka SDT-a Sanja Jovićević.

Ona je rekla da, imajući u vidu fazu glavnog pretresa, odnosno da se radi o dokaznom postupku koji je tek započeo saslušanjem svjedoka saradnika nakon što su optuženi iznijeli svoje odbrane, SDT smatra da će se u nastavku dokaznog postupka izvođenjem predloženih, personalnih i materijalnih dokaza provjeriti odbrane optuženih i iskaz svjedoka saradnika i doći do materijalne istine.

„I potvrditi, što je očekivanje tužilaštva činjenični i pravni navodi podignute optužnice“, rekla je Jovićević agenciji Mina, prenosi RTCG.

Ona je objasnila da, što se tiče daljeg toga glavnog pretresa, kako je propisano Zakonikom o krivičnom postupku, slijedi izvođenje personalnih i materijalnih dokaza koji su predloženi optužnicom.

„Zatim će sud odlučiti o izvođenju drugih dokaza po novim predlozima tužilaštva ali i branilaca i otpuženih, ako takvih predloga eventualno bude o čemu je u ovoj fazi postupka još uvijek rano govoriti“, objasnila je Jovićević.

Jovićević je rekla da je SDT više puta saopštavalo da branioci optuženih zloupotrebljavaju svoja procesna ovlašćenja kako bi odugovlačili krivični postupak što se moglo vidjeti iz njihovog postupanja tokom glavnog pretresa kada su stavljali pogrešne i predloge koji nijesu propisani Zakonom o krivičnom postupku.

Jovićević je podsjetila da su branioci optuženih više puta podnosili zahtjeve za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

„Poslednji zahtjev za njihovim izuzećem koji je podnijet tokom saslušanja svjedoka saradnika, a čiji iskaz očito ne ide u prilog optuženima i opovrgava njihove odbrane, jasno ukazuje da branioci i dalje na sve načine pokušavaju da opstruišu krivični postupak, na koje okolnosti je Glavni Specijalni tužilac ukazao na glavnom pretresu kada je takav zahtjev podnijet“, rekla je Jovićević.

Ona je kazala da u prilog tome ide i odluka Vrhovnog državnog tužioca osmog novembra koji je odbio zahtjeve za izuzeće Katnića i Čađenovića, imajući u vidu da saopštenja zbog kojih je traženo izuzeće Glavnog Specijalnog tužioca ne ukazuju na postojanje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.

„U odnosu na Čađenovića u zahtjevu nijesu navedene okolnosti zbog kojih podnosioci zahtjeva smatraju da postoje neki od razloga za njegovo izuzeće u smislu člana 38 Zakonika o krivičnom postupku, pa je zahtjev od Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore odbačen“, kazala je Jovićević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.