Institut za javno zdravlje: Sa simptomima sličnim gripu 17 pacijenata
Ilustracija

Još nije potvrđen nijedan slučaj

Institut za javno zdravlje: Sa simptomima sličnim gripu 17 pacijenata

Tokom prošle sedmice sa simptomima nalik gripu Institutu za javno zdravlje prijavljeno je 17 pacijenata. Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da u ovoj sezoni nadzora nad gripom laboratorijskim putem još uvijek nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa.

"Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je u toku 45. nadzorne sedmice, odnosno u peirodu od šestog do 12. novembra prijavljeno 17 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 2,7/100 000 stanovnika", saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), aktivnost gripa širom evropskog regiona u periodu od 30. oktobra do 5. novembra je i dalje niskog intenziteta sa registrovanom sporadičnom ili lokalnom aktivnošću gripa u 40% zemalja koje su poslale podatke. Iz Instituta su još jednom apelovali na građane da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija i preporučili svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija da se vakcinišu.

"Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije", kazali su iz IJZ i podsjetili da se vakcinacija protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja u sprovodi već pet sedmica.

Imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom vremenskom periodu, dodaju, dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.