OVE namirnice ne goje
Ilustracija

Možete ih jesti bez straha od debljanja

OVE namirnice ne goje

Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemarljiva prema koristima koje pružaju našem tijelu.

Zato neka na vašem tanjiru uvijek budu sljedeće namirnice:

Bjelance

Kao moćni stimulator imuniteta, bjelance sadrži proteine, natrijum, folate, selen, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum.

100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija

Kupus (bilo koja vrsta)

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Takođe sadrži i glutamin koji ima jaka protivupalna svojstva.

100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija

Grejpfrut

Stabilizuje šećer u krvi i pomaže u kontrolisanju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.

100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija

Svježi krastavac

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih materija. 

Takođe sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i mršavljenje. 

100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija

Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala koje sadrži. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijima, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Oni takođe sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća.

100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije

Bundeva ili tikva

Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima da izgube višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.

100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija

Kuvana cvekla

Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen.

100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija

Zelena salata

Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje nervni sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršavljenju i normalizuje rad crijeva, piše Foodal.

100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija

Paradajz

Sadrži vitamine, vlakna i kalijum koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivim materijama i vitaminima, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. Oni su takođe dobar izvor mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.

100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija

Celer

Celer smanjuje nivo holesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.

Radio Sarajevo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.