DF: DPS se Cetinja sjeti samo kada su u pitanju izbori

DF: DPS se Cetinja sjeti samo kada su u pitanju izbori

Kroz kulturu se najbolje vidi da li je neka vlast okrenuta svakodnevnim potrebama običnog građanina ili ne. To definitivno nije slučaj sa DPS-om kada je u pitanju Prijestonica. Oni se Cetinja sjete samo kada su u pitanju izbori i kada je potrebno prodati još laži građankama i građanima Cetinja ne bi li dobili što vise glasova. Zato imamo slučaj da često u poslednje vrijeme gledamo zvaničnike iz vrh-a DPS-a koji ovih večeri pune Vladin dom i Zetski dom, i prosipaju nove laži, dok Cetinjanke i Cetinjani nemaju ni struju ni vodu, navodi se u saopštenju DF Cetinje.

Iz ove partije kažu da mnogobrojne institucije kulture u Prijestonici nijesu izvršile značajniji uticaj na kvalitet života i podizanje urbane svijesti, niti su ostvarile širu difuziju u svijesti kolektiva i pojedinaca o neophodnosti usavršavanja kulturnih navika i njihove primjene u svakodnevnom životu.

"Nijesu ničim motivisale prosječnog građanina da se kreativnim djelovanjem pozabavi Cetinjem, kao gradom u kojem je situirana njegova egzistencija, niti su umanjile vandalizam i nasilje nad imovinom grada. Institucije kulture nijesu uspjele da izazovu pozitivnu transformaciju u estetici i percipiranju grada kao kreativnog djela, čovjekove ideje, znanja i  rukotvorine, niti su pomirile ideološku i „kreativnu različitost“ kao resurse iz kojih bi se razvijao grad. Izostala je i promocija primjera učešća kulturne industrije u razvoju grada, ostale su nerazvijene altenativne kulturne tekovine i izrazi, te je u insistiranju na nacionalnoj matrici kao kapitalnoj za valorizovanje identiteta, Prijestonica lišena provokativnih urbanih aktivnosti", kažu iz DF-a Cetinje.

Nedovoljno se prema njihovim riječima koriste fondovi EU.

"Zanemarljiv je nivo koprodukcije među lokalnim, ali i među gradskim i regionalnim i državnim institucijama kulture. Saradnja javno-privatnog partnerstva u kulturnom razvoju grada je takođe na niskom nivou. Kultura nije dovoljno valorizovana kroz komericijalno projektovanje, iako za to postoje resursi.

Postavljanje menadžmenta u institucijama kulture po partijskom sistemu pokazalo se višestruko lošim, te je neophodno ukinuti ovu praksu i omogućiti zapošljavanje preko javnog konkursa i sistemom pozitivne diskvalifikacije, tj. u korist boljih stručnih referenci zainteresovanih kandidata", saopšteno je.

Grad kak kaži u svojoj suštini, predstavlja društveni proces, i svi njegovi segmenti su u stalnom kretanju, te će se Demokratski front:

•             Zalagati za novu ulogu kulture u životu građana Cetinja kroz holistički princip, u kojem se između pojedinca i društva vrši stalna razmjena ideja, djelovanja i ostvarenje onih ciljeva koji progresivno utiču na stilove privatnog i društvenog života;

•             Obzirom da je stil života zapravo refleksija našeg učešća u svakodnevnim društvenim praksama, ali i naše spremnosti da ovladamo vještinama i prihvatimo određene norme unutar tih praksi, u saradnji s institucijama kulture, samostalno, i u okviru NVO sektora, stimulisaćemo građane da preuzmu ulogu „korektora,“ onog ko uočava nepravilnosti i nedostatke, ali i nudi svoje ideje za njihovo rješavanje;

•             Posebnu pažnju posvetićemo osjetljivim društvenim grupama i u tom smislu predložiti specijalne programe kulture za osobe sa smetnjama u razvoju, sa oštećenim vidom i sluhom, djecu bez roditelja, osobe liječene od bolesti zavisnosti, osobe u stanju socijalne pomoći, stare osobe;

•             Učinićemo da se stavi akcenat na kulturu omladine, koja većinu svog slobodnog vremena provodi po kafićima, zbog čega je u porastu alkoholizam i korišćenje opijata kod starijih tinejdžera. Značaj kulture mora se naglasiti i kroz program u školama, ne samo kroz predmete umjetnosti, već i kroz praksu navikavanja omladine da posjećuju likovne izložbe, koncerte, pozorišne predstave; 

•             Projektovaćemo različite aktivnosti u cilju animiranja stanovništva u ruralnim područjima;

Poštovani građani Prijestonice, kulturno je voljeti vise svoj grad od DPS-a i Mila Đukanovića. Zato vas pozivamo da date podršku Demokratskom frontu, koji će sa svojim poštenim i časnim ljudima, vratiti Cetinju mjesto, tamo dje mu je I nekad bilo. To moramo i možemo samo zajedno, i samo složno, jako, uz ogroman rad i trud, saopšteno je iz DF Cetinje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.