Nema više “preko veze”
Ilustracija

Modernizacija sistema državnih službenika

Nema više “preko veze”

Da li je odzvonilo najdražoj “vezi” koju Crnogorci stoljećima uzgajaju. Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima i Zakon o lokalnoj samoupravi prijete da iz korijena iščupaju popularnu “vezu”. Ako zažive, a ako ćemo u Evropu moraju da zažive, ovi zakoni ugasiće “vezu”. Neće se više moći protiv prakse koja je već odavno zaživjela na Zapadu. Da se testira ko se zapošljava…

Upravljanje ljudskim resursima komplikovana je radnja, posebno kada se upravlja ljudskim resursima koji platu primaju od novca poreskih obveznika. Tu je “veza” radila najčešće jer je u privatnom sektoru rijetkost da za radno mjesto na koje Vas poslodavac zapošljava kao  uslov traži i kumovske, rođačke ili neke druge relacije. Poput onih koje su bile bitne za zapošljavanje u crnogorskim Aerodromima.   

„Postupak zapošljavanja treba da bude postavljen na način da se vrši provjera znanja, sposobnosti, kompetencija, vještina, sve u cilju odabira kandidata koji je najkompetentniji za određeno radno mjesto“, istakla je Danijela Nedeljković-Vukčević generalna direktorka za državnu upravu, predstavljajući novi Zakon o državnim službenicima medijima.

Provjeru sposobnosti svih kandidata vršiće posebna Komisija, kaže, Danijela Nedeljković Vukčević. Ta komisija biće organ koji će odgovarati za to da se najkompetentniji kandidat nađe prvi na listi.

„Komisiju koja će vršiti provjeru sposobnosti obrazovaće Uprava za kadrove, kao centralni organ za upravljanje kadrovima. U sastavu te komisije će biti, pored zaposlenih u Upravi za kadrove, i lice iz organa u kojem se zasniva radni odnos i treće lice koje će biti nezavisno i birano sa liste koju obrazuje Uprava za kadrove“, objasnila je Nedeljković-Vukčević.

27cc89265ac87f84c527

A da li će se to lice i zaposliti, makar kada se dođe do zapošljavanja u nekom ministarstvu, više neće odlučivati ministar. Dakle, ministri se više neće baviti zapošljavanjem već će visoko rangirani funkcioner, zapošljen u ministarstvu o tom odlučivati.

„To konkretno znači da će odluku o izboru donositi generalni direktor, odnosno pomoćnik ministra, sekretar ministarstva ili drugo lice u organima uprave“, objasnila je Nedeljković-Vukčević.

To  je upravo pokušaj da se razdvoje političke i profesionalne funkcije. Da će to biti možda i najveći problem priznaju i u nadležnom ministarstvu. Ipak, takva je praksa Evrope.

Novim zakonom je predviđena i profesionaalizacija disciplinske komisije koja će biti zadužena da odlučuje u težim povredama službene dužnosti koju državni službenik ili namještenik može da učini. Isto je predviđeno i za Komisiju za žalbe.

Moglo bi se reći da ono što nazivaju procesom pristupanja daje vidljive rezultate. Novi zakon je morao biti usklađen sa evropskim mjerilima. Sad još samo da se “veza” iskorijeni.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.