Radunović: U narednoj godini planirano zaduživanje u visini do 295 miliona eura
Darko Radunović

Budžet karakteriše brži rast prihoda nego rashoda i smanjenje deficita

Radunović: U narednoj godini planirano zaduživanje u visini do 295 miliona eura

Ministar finansija Darko Radunović je, predstavljajući Predlog Zakona o Budžetu, naglasio da je predloženi tekst refleksija mjera ekonomske politike usmjerenih na jačanje fiskalne stabilnosti, podršku konkurentnosti i razvoju, kao i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova.

„Predlogom Zakona o budžetu za 2018. godinu predviđen je ukupni iznos primitaka i izdataka od 2,001 mlrd. eura ili 46% BDP. To je za 12 miliona eura manje u odnosu na rebalans za 2017.godinu i za 5 miliona manje u odnosu na Zakon o budžetu za 2017. godinu“, saopštio je mistar Radunović, dodavši da budžet karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, a time i smanjenje deficita, koji je projektovan na nivou od 116,23 miliona eura, odnosno 2,64 odsto BDP-a i u odnosu na planirani za 2017. godinu manji je za 117,53 miliona eura.

Radunović je, pored ostalog, kazao da je u narednoj godini planirano zaduživanje u visini do 295 miliona eura, od čega je 105,00 mil. eura namijenjeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i finansiranje kapitalnog budžeta, dok je 190,00 miliona eura izdvojeno za potrebe izgradnje autoputa kod EXIM banke, naglasivši da se potreba za zaduživanjem značajno smanjila u odnosu na prethodne godine, budući da je 2016. godine zaduženje iznosilo 655,4 miliona eura, a 2017. prema planu budžeta iznosi 455,0 miliona eura.

„Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu, predstavlja izraz mjera ekonomske politike usmjerenih na jačanje fiskalne stabilnosti sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije; podršku konkurentnosti i razvoju, kao i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova u cilju obezbjeđenja održivog rasta ekonomije koji je u funkciji daljeg unapređenja životnog standarda građana“, zaključio je ministar Radunović.

Prezentaciji Budžeta, osim potpredsjednika Simovića i ministra Radunovića prisustvovali su i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministarka nauke Sanja Damjanović, ministar obrazovanja Damir Šehović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar rada i soijalnog staranja Kemal Purišić, ministar zdravlja Kenan Hrapović i generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević.
  
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.