Dječije prosjačenje u Crnoj Gori: U Beranama i Podgorici najgora situacija
Ilustracija

Loš socijalni i ekonomski položaj Roma

Dječije prosjačenje u Crnoj Gori: U Beranama i Podgorici najgora situacija

Problem dječijeg prosjačenja u Crnoj Gori tema je koja dotiče cjelokupno društvo i ne može se posmatrati kao izolovan problem, poručeno je danas sa predstavljanja rezultata istraživanja o temi dječijeg prosjačenja.

Kao ključni uzroci za ovakvu pojavu navode se loš socijalni i ekonomski položaj Roma, a rješenje može biti u aktivnom radu svih činilaca društva sa roditeljima djece, javlja Anadolija.

Istraživanje je realizovao CEDEM, u saradnji sa njemačkom organizacijom Help. Istraživanje je realizovano u periodu 25.-30. septembar 2017. u šest crnogorskih opština, u Beranama, Bijelom Polju, Podgorici, Nikšiću, Baru i Tivtu. 

Metodolog Miloš Bešić, predstavljajući rezultate istraživanja, kazao je da je dječije prosjačenje problem koji se vezuje za romsku i egipćansku populaciju. 

2017111422686869627815785Web

Foto:AA, Miloš Bešić

„Ovaj problem se ne može analizirati izolovano, već kao spektar svih problema sa kojima se susreće ova populacija. Najveći problem u borbi protiv dječijeg prosjačenja jeste nedostatak saradnje roditelja djece. Inkluzija u sistem obrazovanja djece, posebno u predškolskom periodu, ključ je efikasnije borbe protiv dječijeg prosjačenja i najbolji mehanizam sveukupne inkluzije Roma“, kazao je Bešić. 

Kao ključni uzroci dječijeg prosjačenja navedeni su loš socijalni i ekonomski položaj Roma, nebriga roditelja prema djeci, deficiti u primarnoj socijalizaciji djece, kao i efekat sekundarne socijalizacije. 

„Imamo organizovano prosjačenje, to je kada treće lice dovodi djecu i ta djeca prose za njega. Taj oblik nije previše prisutan u Crnoj Gori, osim u jednoj primorskoj opštini“, kazao je Bešić. 

2017111422686869627815786Web

Foto:AA, sa današnjeg predstavljanja rezultata istraživanja

Istakao je da je problem dječijeg prosjačenja najizraženiji u Beranama i Podgorici, gdje je kako je rekao „najgora situacija po pitanju dječijeg prosjačenja“. 

„Aktivan rad sa roditeljima je ključan. Nadležne službe moraju bolje da koordiniraju u borbi protiv dječijeg prosjačenja“, istakao je Bešić. 

Klaus Mock, regionalni koordinator Helpa, istakao je da je dječije prosjačenje tema koja „nas sve dotiče“ i da to nije izolovan problem. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.