Japanac će Crnogorcima pričati kako je preživio nuklearni napad
Sadao Yamamoto

16. novembra na Mediteranu

Japanac će Crnogorcima pričati kako je preživio nuklearni napad

Jedan od malobrojnih preživjelih nuklearnog napada na Hirošimu i Nagasaki, Japanac Sadao Yamamoto, prenijeće Crnogorcima svoja iskustva iz tog perioda.

Na Univerzitetu Mediteran će se 16. novembra u 12 časova održati predavanje o stradanju od atomske bombe japanskih gradova Hirošima i Nagasaki.

Događaj je dio kampanje za promociju mira i aboliciju nuklearnog oružja.

Tom prilikom će na Univerzitetu Mediteran boraviti direktor Memorijalnog muzeja Mira, Kenji Shiga, kao i jedan od malobrojnih preživjelih Sadao Yamamoto, koji će prenijeti dio svojih iskustava iz pomenutog perioda.

Sadao Yamamoto je rođen 1931. godine i imao je 14 godina kada je atomska bomba pala na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine.

Nalazio se oko 2.5. kilometara od hipocentra kada je bomba eksplodirala. Postao je advokat za aboliciju nuklearnog oružja putem držanja predavanja i svjedočenja o događajima iz tog perioda. Dirigovao je 1970. godine, prvim izvođenjem ISHIBUMI – rekvijema za muški hor komponovanim u čast učenika prvog razreda niže srednje škole koji su stradali kada je bomba eksplodirala.

Shiga je 12. po redu direktor jedinstvenog muzeja u svijetu. On je druga generacija preživjelih (hibakusha) od atomske bombe.

Kroz internacionalnu kampanju “Gradonačelnici za mir” sporovodi intenzivne aktivnosti na  promociji mira i aboliciji nuklearnog oružja na globalnom nivou.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.