Policija pod istragom nakon ubistva Durije Pojatić
Foto: Standard

Istragu o njihovom postupanju

Policija pod istragom nakon ubistva Durije Pojatić

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova otvorila je istragu o postupanju policije u slučaju ubistva profesorke u penziji Durije Durke Pojatić.

Nju je 30. oktobra u Podgorici ubio, kako se sumnja, bratanić Emir Sarvan. Istragom Unutrašnje kontrole rukovodi Milan Adžić.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, u skladu sa ovlašćenjima, preduzelo je aktivnosti kako bi se utvrdile sve činjenice u odnosu na postupanja policijskih službenika u konkretnom slučaju.

"Postupak obuhvata utvrđivanje činjenica u vezi sa preduzimanjem službenih mjera i radnji od strane policijskih službenika nakon saznanja o izvršenju krivičnog djela ubistvo na štetu Pojatić Durije, kao i utvrđivanje činjenica u vezi sa načinom postupanja policijskih službenika povodom podnošenja prijava policiji protiv izvršioca ovog krivičnog djela, u ranijem periodu", navodi se u odgovoru Vijestima iz MUP-a.

Unutrašnja kontrola, rečeno je nezvanično Vijestima, utvrđuje zašto je policija dva i po sata nakon što joj je prijavljeno da je nađeno tijelo Pojatićeve o tome obavijestila tužioca.

Utvrđuju i ko je odgovoran i zbog čega su neistinito obavještavali javnost da tragaju za Sarvanom.

U tim saopštenjima su prećutali da su ga zatekli pored mrtve tetke u stanu i odmah mu stavili lisice na ruke.

Dok je on još bio u stanu, u 19 sati, saopštili su da "intenzivno rade na pronalasku lica koje je počinilo zločin i da raspolažu operativnim saznanjima o mogućem izvršiocu.''

Sat kasnije, u 20 sati, obavijestili su javnost saopštenjem da su u 19.45 časova pronašli i lišili slobode E. S. (39) iz Podgorice, zbog sumnje da je lišio života tetku D. P.

Nijesu saopštili javnosti gdje su ga našli.

Nejasno je zbog čega policija nije rekla da je osumnjičeni Sarvan odmah bio pod njihovim neposrednim nadzorom, nego su gotovo pet sati dozvolili da građani možda strepe od svirepog ubice na slobodi.

U trećem saopštenju, dan nakon ubistva, policija je saopštila da je Pojatić samo jednom prijavila Sarvana policiji, 14. oktobra.

Prećutali su, ili nijesu registrovali, da je komšinica Pojatićeve, koja je sa nekoliko stanara istog ulaza primijetila čudno ponašanje čovjeka, pozvala policiju dva dana kasnije, 16. oktobra.

Međutim, policajac koji je došao po pozivu i legitimisao Sarvana, dobio je tada informaciju iz centrale da ga nema u evidenciji.

Nije jasno na osnovu čega je policija objavila da ipak zna za događaj od 14. oktobra i Unutrašnja kontrola će to sada utvrditi, kao i zbog čega nijesu registrovali drugi poziv policiji od 16. oktobra.

Ubijena profesorka imala je i ranije problema sa bratanićem.

Njena prijateljica i rođak su ispričali da je on ranije često dolazio kod nje i da mu je ona pomagala dajući mu novac.

Međutim, on je, navodno, postao nezajažljiv i stalno je tražio više.

Zbog toga se ona ljutila i žalila se njegovim roditeljima zbog takvog ponašanja i koliko je poznato, samo jednom o tome obavijestila policiju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.