Povećan broj pušača u Crnoj Gori, Ministarstvo najavilo nova ograničenja
Foto: AA

Trend rasta broj mladih konzumenata

Povećan broj pušača u Crnoj Gori, Ministarstvo najavilo nova ograničenja

Broj konzumenata duvana i duvanskih proizvoda u Crnoj Gori porastao je u proteklih pet godina za 4,4 odsto, saopšteno je na danas na konferenciji povodom Nacionalnog dana kontrole duvana. Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore najavljuju novi zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

U svijetu svakih osam sekundi jedna osoba umre zbog bolesti izazvane pušenjem. Posljedice izazvane konzumiranjem duvana su ogromne, pa stručnjaci pozivaju na smanjenje unosa nikotina. 

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević kazala je da je istraživanje sprovedeno u populaciji od 15 do 64 godine pokazalo da je zastupljenost stanovnika koji puše povećana na 35,4 odsto. Ona je podsjetila da je ta zastupljenost u 2012. godini bila 31 odsto. 

"Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do ovog istraživanja evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda. Istraživanje je pokazalo da je još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je 47,6 odsto stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja", kazala je Ljaljević, javlja Anadolija.

Kada je u pitanju zastupljenost pušenja u odnosu na pol, ona je iznosila 36,2 odsto među muškarcima i 34,5 odsto među ženama, što ukazuje na posebno značajan trend povećavanja pušenja među ženama. Pušači su najviše zastupljeni u populaciji starosti od 45 do 54 godine, gdje ih je gotovo 45 odsto. 

Istraživanje je pokazalo da najveći broj pušača, dnevno konzumira između deset i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći konzumira više od 20 cigareta dnevno. 

Ljajević je upozorila da konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori bilježi trend rasta, što su, kako je kazala, potvrdila sva prethodna istraživanja. 

"Broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima i među šesnaestogodišnjacima, kao i onima starosti od 15 do 24 godine. Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prošlo istraživanje", navela je Ljaljević. 

2017111322684790927784687Web

Foto: AA

Alma Hajdarpašić Drešević iz Ministarstva zdravlja kazala je da su alarmantni podaci koji se tiču procenata oboljelih i umrlih u Crnoj Gori od hroničnih nezaraznih bolesti, koje su u stalnom porastu i koje su, značajnim dijelom, uzrokovane upotrebom duvanskih proizvoda. 

"Registri nezaraznih bolesti pokazuju evidentan porast srčanih oboljenja, moždanih udara, kao i karcinoma, s posebnim akcentom na karcinom pluća, dok su u bolničkom morbiditetu u 2015. godini, bolesti sistema krvotoka učestvovale sa 14, a tumori sa10,2 odsto. Pušenje zauzima razmjere svjetske epidemije, a podatak SZO iz 2014. godine, da je Crna Gora zauzela prvo mjesto na listi zemalja u kojima se najviše konzumiraju duvanski proizvodi, je podatak koji nas dodatno obavezuje da djelujemo u pravcu edukacije i prevencije, što je i evropska praksa", kazala je Hajdarpašić Drešević. 

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja priprema predlog novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji će, nakon usaglašavanja sa Komisijom Evropske unije, biti dostavljen Vladi na utvrđivanje do kraja godine. 

"Novim predlogom predviđeno je ograničavanje, odnosno zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u svim radnim i javnim prostorima, a prvi put se zakonski uređuju novi duvanski proizvodi i elektronske cigarete. Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda će nakon dostavljanja detaljnih analiza o štetnosti emisije suspstanci novih duvanskih proizvoda moći da ih stavljaju na tržište, tek nakon dobijanja odobrenja Ministarstva zdravlja", rekla je Hajdarpašić Drešević. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.