Za 91 predmet izdata naredba o određivanju prismotre
Ilustracija

Viši sud u Podgorici

Za 91 predmet izdata naredba o određivanju prismotre

Mjere tajnog nadzora, bez kojih je u delikatnim slučajevima teško pribaviti neophodne dokaze za procesuiranje osumnjičenih, Viši sud u Podgorici odobrio je u 91 predmetu tokom protekle dvije godine.

To je Pobjedi saopšteno iz ovog suda, uz napomenu da se mimo određivanja mjera ne vodi posebna evidencija o tome koliko je osoba bilo obuhvaćeno mjerama tajnog nadzora, za koja sve krivična djela, kao ni samo trajanje mjera.

Kao jedan od uslova da se u istrazi primijene mjere tajnog nadzora, potrebno je da je krivično djelo, za koje se sumnja da je počinjeno, iz oblasti organizovanog kriminala i da je za njega zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.

Tu primjena mjera nalazi puni smisao, uz napomenu da ovaj vid prikupljanja dokaza može imati i negativne strane, poput zadiranja u privatnost. Tu pojavu, smatraju sagovornici, treba svesti na minimum.

Advokat Božo Milonjić pojašnjava za Pobjedu da se mjere tajnog nadzora određuju kada se sumnja da je neko kao saučesnik počinio ili se priprema da počini neko krivično djelo. - Ako se na drugi način ne mogu prikupiti dokazi ili bi njihovo prikupljanje zahtijevalo nesrazmjerni rizik, onda se prema tim licima može odrediti mjera tajnog nadzora - istakao je Milonjić.

Prema njegovim riječima, najčešća djela zbog kojih se određuje mjera tajnog nadzora su ona sa elementima organizovanog kriminala, iz oblasti privrednog kriminala, zloupotrebe službenog položaja, otmice, iznude, falsifikovanja i drugih djela predviđenih Zakonom o krivičnom postupku.

- Mjere se određuju kada državni tužilac preda obrazloženi prijedlog za određivanjem mjere tajnog nadzora sudiji za istragu, nakon čega on donosi naredbu. Postoji mogućnost da sudija za istragu izda i usmenu naredbu za određivanje mjera državnom tužiocu, kada postoji opasnost od odlaganja - dodao je Milonjić.

On je objasnio da, i pored značaja dokaza prikupljenih mjerama tajnog nadzora, ne znači da su drugi dokazi manje bitni, već da svi mogu da se koriste u postupku, pojedinačno ili zajedno.

- U krivičnom postupku, gdje se kao dokazi izvode oni pribavljeni mjerama tajnog nadzora, klijenti se brane na različite načine, zavisno od toga koje im se djelo stavlja na teret. Kada vide da neće moći izdejstvovati povoljnu situaciju za sebe, onda često priznaju krivično djelo, u suprotnom se brane na druge načine - naveo je Milonjić.

Milonjić pojašnjava da, ukoliko su mjere tajnog nadzora sprovedene nezakonito, odnosno bez dozvole suda, na tako pribavljenim dokazima ne može se zasnivati sudska odluka.

 - To bi eventualno bio slučaj ako bi tužilac ili sudija za istragu napravili propust prilikom zahtjeva, odnosno izdavanja naredbe.

Portal Analitika/Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.