Zemljotres pogodio Iran i Irak: Preko 200 osoba stradalo, više od 1.700 povrijeđeno(FOTO)(VIDEO)
Foto: Tanjug/AP

Ekipe pokušavaju da spasu što više ljudi

Zemljotres pogodio Iran i Irak: Preko 200 osoba stradalo, više od 1.700 povrijeđeno(FOTO)(VIDEO)

Najmanje 207 osoba je poginula, a preko 1.700 povrijeđeno u snažnom zemljotresu koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici u iranskoj provinciji Kermanšah.

Zamjenik guvernera provincije Modžtaba Nikerdar izjavio je ranije da tačan broj žrtava neće biti poznat u narednih nekoliko sati. Rojters je jutros prenio da je stradalao najmanje 168 osoba i da se još uvijek traga za desetinama ljudima zatrpanim u ruševinama,ali se i taj broj ubrzo povećao.

Prema najnovijim podacima koje su iznijeli iranski zvaničnici stradalo je najmanje 207 ljudi,dok je povrijeđeno preko 1.700.

41351297303

Sve raspoložive ekipe za spasavanje su na terenu i pokušavaju da spasu što više ljudi. Rojters navodi da je zemljotres bio jačine između 7 stepeni i 7,9 po Rihteru i da je ostavio razorne posljedice na tu oblast jer su kuće naprvljene od trošnog materijala. 

Iranska televizija navodi da se potres osjetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpjelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres - Rojters navodi 7,2. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale. 

S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći dio zemlje, uključujući i Bagdad. 

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na sjeverozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje. 

DOdC3QXcAEDZku

Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osjetio i u Kuvajtu. 

Zemljotres se osjetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim dijelovima Izraela.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.