Zakon o vjerskim zajednicama još neko vrijeme će čekati na povratak opozicije
Mehmed Zenka

Zenka zadovoljan odnosom vjerskih zajednica

Zakon o vjerskim zajednicama još neko vrijeme će čekati na povratak opozicije

Želja Vlade je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti bude dokument koji će imati najširu moguću podršku, jer se radi o izuzetno osjetljivoj temi, zbog čega će izvršna vlast još neko vrijeme čekati na povratak opozicije u parlament, kako bi se i njihove sugestije uključile u finalnu verziju zakona, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

To ne znači, kako je rekao, da će u njegovom resoru sjedjeti skrštenih ruku, već će predano raditi, uključujući angažman i svih vjerskih zajednica, da verzija nacrta zakona bude što prihvatljivija za sve.

Zenka je zadovoljan odnosom vjerskih zajednica u našoj zemlji, posebno ističući njihovu i zrelost države, zahvaljujući čemu smo, kako kaže, sačuvali mir i izbjegli krvave sukobe kakvi su se dogodili posljednje decenije prošlog vijeka na prostoru Balkana.

"Na nacrt tog zakona, nakon javne rasprave, dobili smo veliki broj sugestija. U većini one su dostavljene samo zato da bi se omelo uvođenje zakona u proceduru, da bi se spriječilo da dođemo do finalne verzije", rekao je Zenka za Pobjedu.

On je rekao da je njihova želja da se opozicija uključi u donošenje finalne verzije zakona.

"I čekaće se još neko vrijeme na njihov povratak u parlament. U međuvremenu, mi ćemo svakako raditi na tome da Skupštini ponudimo što bolje rješenje. Radi se o izuzetno važnom zakonu, osjetljivom, i ja kao ministar želim da čujem sve strane, da se svi uključe", kazao je on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.