Petrovići i Karađorđevići jedini ne potiču od germanskih osvajača
Višeslav Aralica

Hrvatski istoričar tvrdi

Petrovići i Karađorđevići jedini ne potiču od germanskih osvajača

Dr Višeslav Aralica, hrvatski istoričar i profesor istorije sa Hrvatskog instituta za povijest i Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da su Srbi jedini slovenski narod koji je državotvoran.

„Stjepan Radić se zalagao za otcepljenje od Srba, koji su takođe Sloveni. Doduše, on ih nije ni smatrao Slovenima, doživljavajući Slovene kao miroljubive i vrijedne, a Srbi su mu bili ratnici. Kad pogledate iz perspektive zapadnjaka, Srbi su zaista drugačiji od svih ostalih slovenskih naroda. Njemci jesu ratovali protiv Srba, ali su ih baš zato i poštovali“, navodi Aralica.

On ističe da su Srbi jedini slovenski narod koji je državotvoran.

„Jedini narod u Evropi uopšte za čiju se dinastiju nije smatralo da potiče od germanskih osvajača iz ranog srednjeg vijeka. Imali su ih, u stvari, čak dvije, Petrović Njegoše i Karađorđeviće, obje s područja današnje Crne Gore. Za to vrijeme, bugarski kralj je praktično Njemac. Grčki je Njemac ili Danac, kako se uzme“, objašnjava Aralica.

„Gde god pogledate, svuda su ili Njemci ili su porijeklom Germani, kao kod Italijana ili Španaca. I onda je to stvar poštovanja. Kao, Sloveni su dobrice, kmetovi, radnici, ali nisu ratnici, ne mogu da se oslobode, ne mogu da stvore državu. A Srbi se u tu priču ne uklapaju, dakle nisu Sloveni“.

Najveći hrvatski arheolog, profesor emeritus Nikola Jakšić, takođe tvrdi da Hrvata nije bilo ni u 7. ni u 8. vijeku na ovim prostorima, dok je poznata hrvatska naučnica dr Andreja Zorić u Njemačkoj odbranila doktorsku disertaciju u kojoj dokazuje da je pravljenje hrvatske nacije kultura laži.

Izvor:Sputnjik

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.