Maloljetnici čine krivična djela kako bi se istakli u društvu
Ilustracija

Od početka godine počinili 311 krađa

Maloljetnici čine krivična djela kako bi se istakli u društvu

Uprava policije od početka godine registrovala je 409 krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, a najveći dio njih odnosio se na krađe i to 311. Osim toga maloljetnici su hapšeni i zbog stavljanja u promet opojnih suspstanci, posjedovanja oružja, narušavanja javnog reda i mira, piše Dan.

“Od ukupnog broja izvršenih djela od strane maloljetnika, 311 krivičnih djela su iz oblasti imovinskog kriminaliteta, tj. 76,03 odsto. Najveći broj ovih krivičnih djela počinjen je na teritoriji Podgorice i Nikšića kazali su za „Dan” iz Uprave policije.

Uporedni podaci pokazuju da su maloljetnici za 10 mjeseci ove godine počinili više krivičnih djela nego tokom cijele protekle godine, kada je 291 maloljetnik počinio 375 krivičnih djela.

Specijalista socijalnog rada i socijalne politike Nikoleta Dajković kaže da usled poboljšanja životnog standarda, širenja tendencije za vođenje takoreći modernog života koji zahtijeva „brzo življenje”, tj. manje slobodnog vremena, manju posvećenost porodici, što dovodi do veće otuđenosti među ljudima, dolazi do povećanja stope kriminala, a posebno maloljetničke delikvencije.

“Svako delinkventno ponašanje u svojoj biti izaziva težnju za kompenzacijom osjećaja manje vrijednosti. Mladi delinkventi su često u sukobu s okolinom, zakonom i policijom, što kod njih izaziva dodatan osjećaj straha i nesigurnosti”, navela je Dajković u analizi objavljenoj u časopisu Medikal.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kriminalističar Velimir Rakočević, objašnjava da maloljetnici često čine krivična djela kako bi se istakli u društvu i dobili pažnju koja im nedostaje.

“Naravno da je to pogrešan način za dobijanje pažnje, ali oni smatraju da će tako postići cilj. Takođe, okruženje i uzori su jako bitni. Ukoliko su okruženi lošim društvom koje ima kriminalnu prošlost ili su često u prilici da vide kriminalce koji su postigli neku materijalnu korist od takvog postupanja, veće su šanse da i oni uđu u taj svijet. Ipak, u cijeloj priči veoma je važno vaspitanje i pažnja koju dobijaju od roditelja i bliskog okruženja”,  objašnjava Rakočević.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.