Ciste na jajnicima mogu biti bezopasne ali i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena
Ilustracija

Ciste na jajnicima mogu biti bezopasne ali i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena

Gotovo sve žene bar jednom tokom života imaju cistu na jajnicima, a kakve one mogu biti, postoje li upozoravajući simptomi i koje su najbolje metode liječenja, objašnjava načelnik Zavoda za ginekologiju KB Merkur, dr Vladimir Kukura za Zadovoljnu.hr.

Ciste na jajnicima dobroćudne su pojave. Ispunjene su tečnošću i obavijene kapsulom sastavljenom od epitelnih ćelija koje tu tečnost luče.

Ciste na jajnicima najčešće se pojavljuju u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija. Većina cista povuče se sama od sebe u roku od tri mjeseca, a mogu biti funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste na jajnicima nastaju kada ne dođe do ovulacije, one su najčešće folikularne ciste i mogu narasti od 3 - 6 centimetara. Dok nefunkcionalne ciste nastaju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost materice raste izvan nje.

Kako prepoznati ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima mogu biti sasvim bezopasne, ali mogu i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena.

Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslina pa ne može doći do oplodnje jajne ćelije, priča dr Kukura.

Simptome ciste na jajniku žena ne može da osjeti sve dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara.

Onda može da se desi da žena osjeća pritisak na stomaku i da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste volumen jajnika povećan. Takođe, kod nekih kretnji (vježbanja, plesa) mogu se zarotirati oko svoje ose i poremeti cirkulaciju jajnika, a to je onda hitno stanje, upozorava Vladimir Kukura.

Koju metodu liječenja odabrati?

Liječenju cista na jajnicima može se pristupiti na nekoliko načina. Može se dati hormonska terapija u drugom dijelu ciklusa kada u tijelu nedostaje progesterona, a opcija je i liječenje kontraceptivima.

U slučaju da ciste dugo perzistiraju, rastu, postoji metoda pukcije ciste, savjetuje dr Kukura.

Zato se on radi sklerozacija takvih jajnika. Kad se isprazni tečnost, napravi se replasman 95 postotnog alkohola koji uništava taj epitel, objašnjava načelnik Kukura.

Ciste se mogu liječiti i hirurškim putem, u današnje vrijeme laparoskopski.

zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.