Na sjeveru internet posjeduje 56,8% domaćinstava, na jugu 85,5 %
Ilustracija

Istraživanje MONSTATA

Na sjeveru internet posjeduje 56,8% domaćinstava, na jugu 85,5 %

U Crnoj Gori, prema anketi Zavoda za statistiku (MONSTAT), pristup internetu kod kuće ima 70,6 posto domaćinstava, što je 0,8 posto više u odnosu na prošlu godinu.

U domaćinstvima se pristup internetu uglavnom ostvaruje putem personalnog i prenosivog računara. 

U istraživanju o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori u ovoj godini, koje se odnosi na domaćinstva, navodi se da internetu putem personalnog računara pristupa 56,4 posto anketiranih, a putem prenosivog, odnosno laptopa, netbooka i tableta 64 posto. 

“Pored navedenih uređaja za pristup internetu se koriste i drugi mobilni uređaji, TV povezan na internet, odnosno Smart TV i igračke konzole, odnosno play station”, navodi se u saopštenju MONSTAT-a, prenosi Anadolija.

U istraživanju je učestvovalo 1.200 domaćinstava, a obuhvatalo je domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godina. 

Mobilni uređaji kao platforme preko kojih se pristupa internetu, bilježe konstantan i značajan rast, pri čemu je zabilježen rast od 13,7 posto u odnosu na prošlu godinu. 

“U vezi sa načinom pristupanja internetu, odnosno tipovima internet konekcije, najviše domaćinstava je odgovorilo da koristi fiksnu širokopojasnu konekciju, njih 73,2 posto. Procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće iznosi 28,1 posto. U odnosu na prethodnu godinu procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće smanjio se 1,8 posto", pokazalo je istraživanje.

Kao najčešće navedeni razlozi zbog kojih ne postoji pristup internetu kod kuće, 54,7 posto domaćinstava je saopštilo da ne želi ili nema potrebu za internetom. 

Kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost interneta u domaćinstvima, ona je najmanja na sjeveru i iznosi 56,8 posto, dok je u južnom regionu najveća i iznosi 85,5 posto. 

Od domaćinstava koja imaju prihod od 300 do 600 eura, 73,5 posto ima pristup internetu kod kuće i zabilježen je pad od 2,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Od domaćinstava koja imaju prihod preko 600 eura, 93,7 posto ima pristup internetu kod kuće. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.