SDT: Optužnica zasnovana na dokazima
Milivoje Katnić

Pokušaj terorizma

SDT: Optužnica zasnovana na dokazima

Specijalno tužilaštvo je povodom navoda ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova koje je prenio DF, da Eduard Šišmakov i Vladimira Popova nisu hapšeni saopštilo da optužnica za pokušaj terorizma nije zasnovana na činjenici da su pomenuti ruski državljani hapšeni na teritoriji Crne Gore ili Srbije.

"Optužnica je zasnovana na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka, a koji su bili ocjena pravosudnih organa Crne Gore, pri čemu je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dvojica državljana Rusije E.Š. i V.P.  izvršili  krivična djela koja im se stavljaju na teret - saopštilo je SDT

Takođe, sva obraćanja javnosti SDTa u proteklih godinu zasnovana su na informacijama dobijenim kroz međunarodnu razmjenu podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage.

Istakli su da  javnost ni u jednom momentu nije obmanjivana.

"Naprotiv.Zvanični  organi Ruske federacije  su u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima. Na žalost razmjena informacija, podataka i dokaza sa Ruskom federacijom tu se završila, jer uprkos tome što su to crnogorski državni organi tražili, u skladu sa  Međunarodnim Konvencijama i važećim Ugovorom  između Federacije Rusije i Crne Gore, državni organi Rusije  nijesu postupali  po zamolnicama, zahtjevima  i dostavljali  podatke u vezi sa krivičnim postupkom", naveli su iz Tužilaštva.

Kako stoji u daljem tekstu saopštenja Tužilaštva "državni organi Rusije treba da odgovore, iz kog razloga  nakon više od godinu nijesu postupili po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva kojom je traženo da se u svojstvu osumnjičenih saslušaju V.P. i E. Š. (za koga je  u toku istrage utvrđen pravi identitet), te koji je to  državni organ Rusije i zašto ovom licu izdao lažni pasoš, da li je  to lice državni službenik koji je bio zaposlen  u diplomatskim predstavništvima Ruske federacije kao vojni izaslanik i konačno da li je zaposlen  u bilo kojoj od  bezbjedonosnih službi Ruske Federacije; a nakon toga i da postupe po međunarodnoj zamolnici i da, u zakonom i međunarodnim ugovorima predviđenoj proceduri, obezbijede  Specijalnom državnom tužilaštvu da prisustvuje saslušanju  ovih lica".

Prema ocjeni iz SDTa, tako bi se ova lica, između ostalog, izjasnila da li su stupali u kontakt sa svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem.,davali mu novac i uputstva šta treba da radi vezano za  krivično djelo - terorizam u pokušaju, te posebno da objasne prirodu i razloge sastanaka na Kalemegdanu sa njim u vezi sa kojim susretima su objavljene i fotografije.

Umjesto toga, nadležni organi Ruske Federacije su se oglušili na zamolnicu i na urgenciju Specijalnog državnog tužilaštva, niti su isto obavijestili  o razlozima nepostupanja  po zamolnici i zahtjevima za dostavljanje podataka i sprovođenja istražnih radnji.

Ruski državni organi, takođe, nijesu objasnili  na osnovu  kojih činjenica je odobren status političke izbjeglice, državljaninu Crne Gore, Ananiju Nikiću kada je traženo njegovo izručenje radi sprovođenja krivičnog postupka, a za kog postoje materijalni dokazi  da je osnovano sumnjiv za izvršenje najtežih krivičnih djela u međunarodnom pravu.

"S obzirom na saopštenje ministra inostranih poslova Ruske Federacije i ovim putem, od državnih organa Ruske Federacije (koji ne izvršavaju svoje obaveze preuzete Međunarodnim Konvencijama i Ugovorima) tražimo  da u skladu sa preuzetim obavezama  izvrše  do sada zahtijevane radnje u krivičnom postupku, te da odgovore na pitanja koja su od značaja za krivični postupak.Ovim putem  Specijalno državno tužilaštvo još jednom ukazuje da je optužnica zasnovana  na materijalnim i personalnim dokazima  koji u svojoj neraskidivoj međusobnoj vezi dokazuju da postoji stepen osnovane sumnje da su sva lica koja su se našla na optužnici osnovano sumnjiva za izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.