Vatikan neće više prodavati cigarete
Ilustracija

Odriču se dobiti zbog zdravlja ljudi

Vatikan neće više prodavati cigarete

Vatikan je saopštio da više neće prodavati cigarete u svojim "djuti fri" radnjama i svom supermarketu, čime se odriče godišnje dobiti procijenjene na 10 miliona eura.

Vatikan je saopštio da je papa Franja donio tu odluku zato što "Sveta stolica ne može da doprinosi aktivnosti koja jasno škodi zdravlju ljudi".

U saopštenju se poziva na podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima je pušenje uzrok više od sedam miliona smrti godišnje širom svijeta.

U knjizi iz 2015. "Avarice" (Gramzivost) zasnovanoj na procurjelim dokumentima iz Vatikana navodi se da se procjenjuje da od prodaje cigareta država Vatikan zaradi 10 miliona eura godišnje, i da to predstavlja drugi najlukrativniji izvor prihoda Vatikana posle prodaje gasa oslobođenog poreza.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.