Blater optužen za seksualno uznemiravanje
Sep Blater

Blater optužen za seksualno uznemiravanje

Fudbalska reprezentativka SAD, Houp Solo, optužila je nekadašnjeg najmoćnijeg čovjeka u svijetu fudbala Sepa Blatera za seksualno uznemiravanje.

Golman reprezentacije SAD, tvrdi da se incident dogodio 2013. godine na dodijeli nagrada u organizaciji Fife, samo nekoliko momenata prije nego što se popela na binu da uruči nagradu prijateljici i saigračici Ebi Vambah.

"Sep Blater me uhvatio za zadnjicu... Bila sam u šoku. Potpuno. Ali, brzo sam morala da se 'saberem' jer sam dodjeljivala nagradu prijateljici i morala sam na to da se koncentrišem. Nisam ga vidjela nakon toga i zato mi je žao, zato što nisam imala priliku da mu kažem 'nemoj nikada više da si me dotakao'", objasnila je Solo za portugalski Ekspreso.

U poslednjih nekoliko sedmica, brojne javne ličnosti su optužene za seksualo uznemiravanje, a sve je počelo od skandala u Holivudu, gdje je jedan od najmoćnijih producenata Harvi Vajnstajn optužen za seksualno zlostavljanje.

Solo, koja je sa reprezentacijom SAD osvojila Svetsko prvenstvo i dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama, tvrdi da je u ženskom fudbalu često nailazila na takve situacije.

"Nije samo Holivud u pitanju... Viđala sam to kroz čitavu karijeru. Djevojke na koledžima se zabavljaju i udaju za svoje trenere... Ima i nepristojnih komentara, dodirivanja... Ne znam zašto niko ne govori o tome. Voljela bih da i druge žene, pogotovo u fudbalu, ispričaju svoja iskustva", izjavila je Solo.

Blater je bio na čelu Fife punih 17 godina, sve do 2015. godine, kada je morao da se povuče zbog korupcionaške afere.

Tokom tih 17 godina na čelu Fife, Blater je nekoliko puta kritikovan zbog seksističkih izjava, poput one 2004. godine, kada je rekao da bi "fudbalerke morale da nose tesne šortseve, kao što nose u odbojci, kako bi  zainteresovale mušku publiku".

Na optužbe fudbalerke iz SAD, kratko je poručio: "Gluposti".

Rts

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.