Han: Pažljivo pratimo izazove i poteškoće novinara na Zapadnom Balkanu
Foto: AA, Johanes Han

Tirana

Han: Pažljivo pratimo izazove i poteškoće novinara na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija (EK) pažljivo prati izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari na području Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Tirani evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Han boravi u dvodnevnoj posjeti albanskoj prijestolnici, gdje se održava konferencija "Dani medija, EU - Zapadni Balkan", a prilikom obraćanja evropski komesar je istakao važnost podrške slobodi izražavanja, javlja Anadolija.

"Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izvještavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprinijeti izgradnji mostova, a ne podjelama. Imamo velikih izazova u tranzicijskim zemljama. EK će nastaviti pružati potporu za poboljšanje medijskog okruženja, ali i mediji mogu učiniti dosta", istakao je Han. 

Han je poručio da se novinarstvo ne događa u izolovanom području, već usred društva. Istakao je da je nezavisni medijski sektor važan za ostvarivanje slobode izražavanja, ali da se trebaju razmotriti brojna pitanja, poput vlasništva nad medijima. 

Kako je kazao, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbjednost i pristojne uslove života novinara.

"Sloboda medija je fundamentalna vrijednost EU i preduslov o kojem se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU", poručio je Han.

Evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje jutros je dočekao ministar evropskih i vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati. Bušati i Han su razgovarali o ulozi Albanije u regionalnoj saradnji, koordinaciji vanjske politike Albanije i sigurnosti EU, te o reformskom procesu. 

Na konferenciji se obratio i albanski premijer Edi Rama, koji je kazao da je sloboda izražavanja temeljna sloboda EU i kamen temeljac procesa proširenja EU.

"Sloboda izražavanja je osnovno pravo i to je najjače oružje koje imamo u borbi protiv nepravde, korupcije i drugih negativnih pojava. Koliko sam siguran, toliko sam i pesimista u vezi s bliskom budućnošću medija, iz razloga jer su u očima svih", rekao je Rama. 

Na dvodnevnoj konferenciji "Dani medija, EU - Zapadni Balkan", u organizaciji Evropske komisije, biće organizovane radionice o različitim temama poput mediji i tržište, mediji i digitalno doba, te standardi kvaliteta u novinarstvu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.