Gvožđe u krvi: Da li je boravak u blizini jakih magneta opasan?(VIDEO)
Foto: Screenshot

Gvožđe u krvi: Da li je boravak u blizini jakih magneta opasan?(VIDEO)

Jedno od najčešćih pitanja na Jutjub kanalu Brainiac75 jeste da li bi boravak u blizini jakih magneta opasan, s obzirom na to da se u našoj krvi nalazi gvožđe.

Iako naša krv zaista sadrži gvožđe, ono u njoj nije prisutno u obliku malih, čvrstih, metalnih čestica, već kao dio velikog molekula, metaloproteina hemobglobina. 

Hemoglobin predstavlja crveni dio krvenih zrnaca i upravo on je zaslužan za prenošenje kiseonika u tijelu i uklanjanje ugljen-dioksida iz organizma. 

Riječ je o izuzetno složenom molekulu, koji se sastoji od 2952 atoma ugljenika, 4664 atoma vodonika, 832 atoma kiseonika, 812 atoma azota, 8 atoma sumpora i samo 4 atoma gvožđa. 

S obzirom na to da je riječ o vrlo maloj količini gvožđa, koji predstavlja samo delić ogromnog molekula, jaki magneti neće uspjeti da ga privuku. 

Štaviše, na video-snimku se može vidjeti da izlaganje krvi snažnom magnetu dovodi do njenog udaljavanja od magneta, odnosno stvaranja dijamagnetske reakcije. 

Dijamagnetizam je osobina materijala da formiraju magnetno polje suprotno spoljnjem magnetnom polju, čime se stvara efekat sila odbijanja. Jedan od takvih materijala je voda, koja čini najveći dio naše krvi.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.