Regionalno povezivanje je važno za evropsku perspektivu
Sa sastanka

Ministar Darmanović u Skoplju

Regionalno povezivanje je važno za evropsku perspektivu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas, tokom zvanične posjete Skoplju, sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Zajednički je ocijenjeno da između Crne Gore i Republike Makedonije nema otvorenih pitanja i da odnosi dvije države predstavljaju primjer odlične saradnje u regionu.

Darmanović je naglasio da će jedan od prioriteta predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, koje Crna Gora preuzima od Makedonije 1. januara 2018, biti podrška makedonskom članstvu u NATO.

Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kroz najavljeno formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Republike Makedonije.

U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će predstojeće otvaranje Konzulata Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom u Štipu dati značajan impuls jačanju sveukupnih veza.

Osim sa domaćinom, crnogorski ministar se sastao i sa predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim. Tom prilikom je istaknuto da odnose dvije zemlje karakteriše ne samo saradnja u brojnim oblastima, već i održavanje frekventnog političkog dijaloga.

Ministar Darmanović je ponovio spremnost Crne Gore da prenese Makedoniji iskustva iz dosadašnjih integracionih procesa u cilju kvalitetnijeg i bržeg ispunjavanja uslova i dostizanja standarda za punopravno članstvo u NATO i EU.

S tim u vezi, bilo je riječi o značaju zajedničkog učešća u regionalnim inicijativama kao što je Berlinski proces.

U odvojenom razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Talatom Džaferijem, ocijenjeno je da dvije države imaju zajednički cilj - pristupanje Evropskoj uniji i da će u tom smislu Makedoniji biti značajna iskustva Crne Gore.

Crnogorski šef diplomatije je tokom zvanične posjete Skoplju razgovarao i sa predsjednikom Vlade Zoranom Zaevim, koji je naglasio da se odnosi Crne Gore i Republike Makedonije razvijaju na dobrobit građana dvije zemlje i da je regionalno povezivanje važno za evropsku perspektivu.

U razgovoru je istaknut značaj inicijative za uspostavljanje avio linije Skoplje - Podgorica - Sarajevo.

Tokom sastanka, razmijenjena su mišljenja i o aktuelnostima na Zapadnom Balkanu i ulozi regiona u očuvanju šire evropske stabilnosti.

Nakon sastanaka sa najvišim makedonskim zvaničnicima, ministar Darmanović je razgovarao sa počasnim konzulima Crne Gore u Makedoniji Miloradom Andrijaševićem i Brankom Azeskim i predsjednicima dvije iseljeničke zajednice Borisom Popivodom i Medom Balićem.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.