Evo kako su forenzičari uz pomoć jednog detalja otkrili ko je pedofil
Ilustracija

Evo kako su forenzičari uz pomoć jednog detalja otkrili ko je pedofil

Pedofili i slilovatelji često snimaju svoja zlodjela. Stotine hiljada fotografija i snimaka seksualno zlostavljane djece svakodnevno kruže darknetom, a počinioci zločina ostaju anonimni. Ipak postoji nešto što pokazuju, a to su šake ili polni organi.

Ovdje na scenu stupa Su Blek, profesor Univerziteta u Dandiju (Škotska). Ona je forenzički antropolog i stručnjak za anatomiju, a razvila je metodu koja omogućava identifikovanje počinilaca na osnovu njihovih šaka. Polazne tačke su sitne povrede, ožiljci, pigmentne mrlje, nokti i, prije svega, struktura vena na nadlanici.

"Struktura vena je jedinstvena, a budući da su vene okružene kožom, ne mogu da se promijene, za razliku od otisaka prstiju", objašnjava ona za Wired.

U proteklih 11 godina Blekova je stvorila ogromnu banku podataka, a sve je počelo slučajem djevojčice koja je 2006. optužila oca da je seksualno zlostavlja.

Majka joj nije vjerovala, pa je uključila kameru na laptopu. Na snimcima su se vidjele samo šake muškarca. U crvenkastoj svjetlosti lampe, Su Blek je vidjela tamne vene, na osnovu kojih je identifikovala oca kao počinioca. Uprkos tome, porota je povjerovala njegovom braniocu, a ne njenom stručnom znanju.

Tri godine kasnije, ostvarila je veliki prodor kada je analizirala drugi video sa darkneta: bebu od 18 mjeseci silovao je muškarac koji ju je čuvao za Novu godinu. Blekova je identifikovala počinioca na osnovu njegovog palca i kožice u korijenu nokta karakterističnog oblika.

"Ovoga puta sam mogla da se pozovem na svoju banku podataka i dam neoborivo stručno mišljenje", kaže ona.

Počinilac je nakon toga doveden u vezu s mnoštvom seksualnih zločina nad djecom i osuđen je na doživotnu robiju.

To je bilo 2009.

Od tada rad njenog tima ima znatno veću težinu na suđenjima. Škotsku profesorku u međuvremenu pozivaju u pomoć u rješavanju slučajeva u cijelom svijetu. Sa Federalnim istražnim biroom, Interpolom i Evropolom rješava 30-50 slučajeva godišnje. Počev od 2006. privela je pravdi pedofile i silovatelje u 82 odsto slučajeva.

Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.