Od četvoro oboljelih od morbila, dvoje u ozbiljnom stanju
Ilustracija

U Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije

Od četvoro oboljelih od morbila, dvoje u ozbiljnom stanju

Od četvoro pacijenata, koji su zbog komplikacija izazvanih malim boginjama zbrinuti u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, dvoje se oporavlja, dok je dvoje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

"U ovom trenutku na Klinici za infektivne i tropske bolesti liječi se četvoro oboljelih od malih boginja, od toga su dva pacijenta već u fazi početnog oporavka, a dva posljednje primljena pacijenta su u ozbiljnom, ali stabilnom stanju”, rekao je direktor Klinike Goran Stevanović.

Svi pacijenti imaju zapaljenje pluća, što je najčešća komplikacija izazvana virusom malih boginja.

"Osim upale pluća male boginje mogu da izazovu brojne druge komplikacije, a jedna od najtežih je upala mozga encefalitis, koji ostavlja trajne posljedice”, rekao je Stevanović.

U riziku da se zaraze malim boginjama su i djeca i odrasli, odnosno svi koji nisu vakcinisani i nemaju zaštitni imunitet.

"Djeca su specifična populacija, jer imaju slabiji imuni sistem. Međutim, virus malih boginja ne pravi razliku da li se radi o odrasloj osobi, djetetu, nekome ko je aktivan sportista ili hronični bolesnik. Ko nije vakcinisan, ko nema imunitet obavezno će oboljeti”, rekao je doktor.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od početka oktobra do danas od malih boginja oboljelo 65 osoba, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.