Dječak-leptir dobio novu kožu pomoću genske terapije
Foto:Tanjug/Ap

Ljekari mu spasili život

Dječak-leptir dobio novu kožu pomoću genske terapije

Doktori dječaka koji živi u Njemačkoj i boluje od bulozne epidermolize, teške bolesti kože opasne po život, izjavili su da su eksperimentalnom genskom terapijom uspjeli da mu stvore potpuno novu kožu.

Dječak-leptir Hasan (9), rođen u Siriji, smješten je prije dvije godine u bolnicu u Njemačkoj, s rijetkom, neizlječivom bolesti kože, izazvanom mutacijama gena. Zbog te bolesti koža je izuzetno osjetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana, navodi Asošiejted pres.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije koji su uzeli mali uzorak dječakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.

Posle niza operacija kojima mu je spašavan život, dečak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu koja prekriva 80 odsto njegovog tijela, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Sada, dvije godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dječaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni ljekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dječak "sada osjeća kao normalna osoba", da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

Nekoliko dana po rođenju Hasan je imao plikove i rane po cijelom tijelu i najveći dio njegove kože izgledao je kao otvorena rana.

Kako za buloznu epidermolizu lijeka nema i oko 40 odsto oboljelih ne doživi adolescenciju, doktori su dječakovu porodicu pripremali za najgore.

Jedan od doktora u njemačkoj bolnici izjavio je da su se ljekari prvobitno odlučili za palijativnu njegu, jer "nisu imali šanse da spasu život djeteta".

Tada je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom, prenosi Beta pozivajući se na BBC.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.