Srpski poslanici da spriječe usvajanje sporazuma o granici Kosova i Crne Gore
Sergej Željeznjak

Željeznjak savjetuje

Srpski poslanici da spriječe usvajanje sporazuma o granici Kosova i Crne Gore

Zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije i poslanik u ruskoj Dumi, Sergej Željeznjak, ponovo se umiješao u odnose država na Zapadnom Balkanu. Poručio je predstavnicima kosovskih Srba da ulaskom u vladu i parlament Kosova blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom, piše Pobjeda.

Željeznjak je u autorskom tekstu koji je objavio na sajtu Jedinstvene Rusije ocijenio da bi srpski poslanici koji su okupljeni u poslaničkom klubu „Srpska lista“ trebalo da spriječe usvajanje sporazuma o granici Kosova i Crne Gore.

“Ulazak Srba u vladajuću koaliciju na Kosovu daje im realnu mogućnost da zaustave transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova, da blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom, kao i drugih opasnih velikoalbanskih scenarija”, napisao je Željeznjak.

Izjava Željeznjaka poklopila se sa stavom premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je kazao da rješenje za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža ,,pošto nema glasova da se sadašnji prijedlog sporazuma kojem se lično suprotstavlja usvoji u parlamentu“.

Zvaničan stav Vlade Kosova u potpunoj suprotnosti je sa stavovima Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Njemačke.

Njihovi najviši zvaničnici Majk Pens, Johanes Han i Angela Merkel javno su saopštili da Kosovo mora da ispuni svoju međunarodnu obavezu ukoliko želi napredak u integracijama i ukidanje viza.

Da je stav Kosova pogrešan saopštio je i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, koji je kazao da stavove o granici treba iznositi na osnovu činjenica, a ne mišljenja.

Crnogorski zvaničnici, premijer Duško Marković i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, više puta su jasno saopštili da je za Crnu Goru proces demarkacije granice sa Kosovom završen.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.