Ponovljeno suđenje za prostituciju: Djevojke koštale 200 eura po satu
Ilustracija

Sarajevo

Ponovljeno suđenje za prostituciju: Djevojke koštale 200 eura po satu

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Samiru Kurtoviću, optuženom za navođenje na prostituciju i pokušaj silovanja, kao i Nemanji Jankoviću, policajcu koji je znao za kriminalne radnje Kurtovića ali ga nije prijavio već je koristio usluge koje su nudile "njegove" djevojke.

Suđenje Kurtoviću je ponovljeno nakon što je u ovom predmetu, zbog duže pauze uzrokovane izostankom postupajućeg sudije Rozite Šimić, advokat Indira Karahodžić od Sudskog vijeća zatražila da se postupak protiv njenog klijenta ponovi.

Tako su na današnjem ročištu ponovo saslušane radnice hotela Imzit u kojem su djevojke Kurtovića pružale seksualne usluge klijentima, piše Faktor.ba.

One su ranije Vijeću ispričale kako je Kurtović u hotel dovodio djevojke koje bi potom po nekoliko sati bile u sobama sa drugim muškarcima. Uslugu najma sobe za takozvani "dnevni boravak" od četiri sata plaćao bi obično Kurtović, a nekad se znalo dogoditi i da najam plate pratioci djevojaka. Isticale su kako su Kurtovića u hotelu obično viđale u noćnoj smjeni.

Kurtović je zajedno sa Melisom Šehović i Omerom Nargalićem, te Nemanjom Jankovićem uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Lipstik" 27. oktobra 2015. godine.

Naime, Samir Kurtović tereti se da je od 2004. pa do oktobra 2015. godine organizovao i rukovodio prostitucijom na području KS, navodi Tužilaštvo KS a prenose sarajevski mediji.

U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su, najmanje dvije maljoletne.

Tako je stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM.

Nadalje, u periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove kako kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja, tako i na druge načine, čime je mijenjao oblik protivpravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, naveli su u Tužilaštvu.

Tužilaštvo KS je navelo kako je Kurtović navođenjem na prostituciju zarađivao 1.000 KM dnevno, a da su djevojke koštale do 200 eura po satu. Na svom “meniju” imao je i maljoletnice od 16 godina.

Šehović i Kurtović su optuženi da su organizovali pružanje seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo, dok su u odnosu na Nargaliće optužbe odbačene, te je optužen za nedozvoljeno držanje oružja i municije. Janković, kao policijski službenik PU Ilidža, optužen je da je znao za poslove Kurtovića, ali to nije prijavio već je koristio usluge djevojaka koje je ovaj podvodio.

Šehović je ranije, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osuđena na dvije godine zatvora uslovno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.