EU sprema vojsku?
Ilustracija

Članice EU potpisuju odbrambeni pakt

EU sprema vojsku?

Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće naredne nedjelje u Briselu novi odbrambeni pakt za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, u znak jedinstva posle odluke Velike Britanije da napusti blok.

Kako prenosi Rojters, potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji (PESCO) promovišu Francuska i Njemačka.

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Njemačka se nadaju da će sporazum, koji će biti potpisan 13. novembra u Briselu, ujediniti nacije u čvršćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumijeva vojnike i oružje. 

Pored Francuske i Njemačke, do sada su Italija, Španija i još oko 16 zemalja EU obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao da bude stavljen na snagu u decembru, kada se budu sastali lideri EU. 

Britanska agencija napominje da druge članice, uključujući Dansku, Portugal, Maltu i Irsku tek treba da se javno obavežu.

Ipak, jasno je da Velika Britanija, koja namjerava da napusti Uniju od kako je održan referendum o Bregzitu 2016, neće učestvovati u sporazumu, dodaje Rojters pozivajući se na navode zvaničnika, koje agencija ne imenuje. 

Velika Britanija dugo je pokušavala da zaustavi saradnju EU u oblasti odbrane smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.