Novo pravilo: Fudbaleri imaju pravo da raskinu ugovor ako im plata kasni više od 2 mjeseca
Ilustracija

FIFA odlučila

Novo pravilo: Fudbaleri imaju pravo da raskinu ugovor ako im plata kasni više od 2 mjeseca

FIFA i Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) potpisali su sporazum koji će štititi igrače od samovolje klubova i povećati njihova lična prava.

Najvažniji sporazum za fudbalere još od čuvenog Bosmanovog pravila iz 1995. promijeniće sistem transfera igrača, te riješiti probleme sa kašnjenjem plata i maltratiranja igrača, prenosi B92.

FIFPro je godinama vodio borbu za veća prava igrača, čak je tužio FIFA Savjetu Evrope jer igrači iako zvanično zaposleni nisu imali ista prava kao i ostali radnici u Evropskoj uniji.

Sindikat nije izgurao do kraja sve svoje zahtjeve, ali se zadovoljio određenim promjenama koje su dogovorene sa FIFA i UEFA pa je postignut šestogodišnji sporazum. 

Najvažnija stvar za fudbalere je da će imati pravo da raskinu ugovor sa klubom ako im plata kasni više od dva mjeseca i ako su žrtva uvredljivog ponašanja. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.