Demokrate podnijele krivične prijave portiv NN osoba
Aleksa Bečić

Bečić pisao Stankoviću

Demokrate podnijele krivične prijave portiv NN osoba

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić uputio je otvoreno pismo vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću. U otvorenom pismun Bečić navodi su Demokrate podnijele krivične prijave protiv NN osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda slobode pri glasanju.

Bečić navodi da su NN osobe "objavile uvredljive montirane fotografije i video snimke najviših funkcionera Demokrata".

"Demokratska Crna Gora Vrhovnom državnom tužilaštvu, dana 03.11. i 07.11.2017. godine podnijela je krivične prijave protiv NN lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju iz člana 186 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, i dana 06.11.2017. godine krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila naznačeno krivično djelo, u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 1 KZ Crne Gore. Podaci i dokazi o vremenu i načinu izvršenja navedenih krivičnih djela sadržani su u podnesenim krivičnim prijavama. Iz dokaza koje smo Vam dostavili nesumnjivo proizlazi da su NN lica u više navrata u prethodnom periodu objavili veoma uvredljive montirane fotografije i video snimke najviših funkcionera Demokrata, sa jasnom namjerom da naruše njihov ugled i lično dostojanstvo i Demokratskoj Crnoj Gori i njima lično nanesu štetu na predstojećim izborima. Osim toga, iz priloženih dokaza lako je utvrditi da su fotomontažom i lijepljenjem plakata širom Prijestonice Cetinje NN lica imala nesumnjivu namjeru da podstaknu širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i kod građana Cetinja, sa gore navedenim ciljem, naruše ugled i lično dostojanstvo najviših funkcionera Demokrata", kazao je Bečić.

Bečić navodi da je "bez ikakve dileme, motiv za navedeno protivpravno kriminalno postupanje pokušaj uticaja na birače uoči predstojećih izbora u četiri opštine, kao i onih koji nakon njih slijede, sa ciljem slabljenja pozicije Demokratske Crne Gore čiji su najodgovorniji rukovodioci predmet brutalnih napada."

"Namjera da se protivpravnim nepolitičkim sredstvima nekom nanese politička šteta i time pribavi politička korist onom drugom koji stoji iza takvih aktivnosti, daje dodatnu težinu u ocjeni društvene opasnosti gore opisanog djelovanja. Gospodine Stankoviću, očekujemo da ćete po ovim krivičnim prijavama, u okviru Vaše nadležnosti, preduzeti mjere da  nadležni državni tužilac hitno sprovede odgovarajuće izviđajne radnje i nakon toga pokrene postupak krivične odgovornosti protiv prijavljenih NN lica. Ukoliko hitno postupanje nadležnog državnog tužilaštva, po dostavljenim prijavama, ponovo izostane, ostaće nam jedino da zaključimo da u Tužilaštvu nema profesionalne odgovornosti i spremnosti da se gone počinioci krivičnih djela koji monstruozno, neistinito i protivpravno atakuju na pojedince, samo zbog toga što vode politički subjekt koji je najveća politička prijetnja aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori", zaključio je Bečić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.