Stoljeće od Oktobarske revolucije: Događaj koji je promijenio sudbinu svijeta

Najznačajni događaj u modernoj istoriji

Stoljeće od Oktobarske revolucije: Događaj koji je promijenio sudbinu svijeta

Prošlo je puno stoljeće od Oktobarske revolucije u Rusiji, koju su pokrenuli boljševici na čelu sa Vladimirom Lenjinom, te kojom je završena era Ruskog Carstva, formiran Savez socijalističkih sovjetskih republika (SSSR) i promijenjena sudbina cijelog svijeta.

Okrobarska revolucija, koja se smatra jednim od najznačajnih događaja u modernoj istoriji, započela je 23. februara 1917. godine, izlaskom na ulice ruskog naroda, koji je tada bio iscrpljen od Prvog svjetskog rata. Centar protesta bio je Petrograd, današnji St. Petersburg, koji je više od 200 godina bio glavni grad Ruskog Carstva. 

Za svega nekoliko dana na ulice Petrograda izašle na desetine hiljada ruskih građana, ne želeći da više budu gladni. Car Nikola II odlučio je upotrijebiti vojnu silu kako bi ugušio pobunu stanovništva. U sukobima sa vojskom poginulo oko 40 demonstranata, što je izazvalo nemir unutar vojske, te dovelo do neizvršavanja naredbi kod ruskih vojnika.

UssrDayoftheOctoberRevolution1938940x560

Povratak Lenjina u Petrograd nakon Februarske revolucije 

Kako je vrijeme prolazilo sve više pripadnika vojske je stalo uz demonstrante, nakon čega je Nikola II donio odluku da se povuče sa prijestola, a to je učinio 2. marta 1917. godine. Vlast je tada preuzela dosta krhka i privremena vlada na čelu sa Aleksandrom Kerenskim.

Sva ova dešavanja bila su dio Februarske revolucije, nakon koje će se u vrlo kratkom periodu pojaviti glavni akteri Oktobarske revolucije. 

Vladimir Lenjin, nakon skoro 10 godina boravka u Zapadnoj Evropi, 3. aprila 1917. goine vratio se u Petrograd. Po dolasku je odmah okupio je boljševike, koji su proglasili da ne priznaju vladu na čelu sa Kerenskim. 

lenin2

Kroz djelotvorne slogane poput "Mir, hljeb, zemlja", kao i one koji su bili paralelni sa potrebama stanovništva, boljševici su za kratko vrijeme dobili veliku podršku naroda, koja se konstantno povećavala. To je bio i početak procesa Oktobarske revolucije, u kojem su boljševici preuzeli vlast. 

Bojševici, koji su za kratko vrijeme stekli i značajnu vojnu moć, u noći sa šestog na sedmi novembar, krenuli su pod vodstvom Lava Davidoviča Trockog, koji je takođe jedna od značajnih figura Oktobarske revolucije.

Potrebno je naglasiti da se revolucija započeta šestog novembra naziva Oktobarskom, zbog činjenice da Rusi u to vrijeme koristili julijanski kalendar, a datum je bio 23. oktobar 1917. godine po ovom kalendaru. To je zapravo 5. novembar po gregorijanskom kalendaru.

39543

Glad, bijeda i jaka industrija

Boljševici su vrlo brzo preuzeli kontrolu nad zgradama Vlade u Petrogradu, te onesposobili snage Kerenskog koje su pokušale pružiti otpor. Boljševici su tako preuzeli vlast. 

Nova Lenjinova vlada tzv. diktatura proleterijata tada je vodila krvave sukobe sa protivnicima boljševika, a nakon što su ostvarili pobjedu, 1922. je formiran Sovjetski savez, čiji je vijek bio oko 70 godina.

Sovjetski savez bio je početna tačka za brojne nacionalne borbe za slobodu u svim dijelovima svijeta. Rusija u ovom periodu bilježi veliki razvoj industrije, ali i veliku bijedu i milione izgubljenih života od gladi. 

19172017

Lenjin je nekoliko mjeseci nakon Oktobarske revolucije upozorio na nedostatak discipline u ruskoj radničkoj klasi, nakon čega je boljševičko upravljanje zemljom bilo još autoritarnije. Sovjetski savez je nakon ljeta 1918. godine, zbog ekonomske krize i ratnog stanja, postao zemlja sa intenzivnijim slučajevima nasilja i ugnjetavanja. 

Prema anketama koje se danas provode u Rusiji, oko polovina stanovnika ove zemlje žali zbog raspada Sovjetske države.

Predsjednik ove zemlje Vladimir Putin je izjavio kako su današnje podjele među ruskim stanovništvom u vezi sa proteklim periodom smrtonosne te da je potrebno graditi jaku državu. 

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.