Naočare Draže Mihajlovića pronađene u jami Cerova?
Draža Mihajlović

Zlatibor

Naočare Draže Mihajlovića pronađene u jami Cerova?

U pećini na Zlatiboru, među skeletima, otkriven je dio okvira, kakav je uoči strijeljanja imao general Dragoljub Draža Mihailović.

Nedavno otkriće masovne grobnice u pećini Cerova na Zlatiboru, potkrijepljeno svjedočenjima najstarijih mještana ovog kraja, pokazalo je da su na ovom mjestu u junu 1945. surovo i bez presude likvidirani srpski mladići, povratnici iz rata.

Prethodnih dana, speleolozi su se još jednom spustili na dno jame, a među kostima, tabakerama, kaiševima, opancima, cokulama i ispucanim čaurama pronašli su jedan prepoznatljiv predmet - staklo i dio okvira za naočare, koje liče na one koje je uoči strijeljanja 1946. godine nosio đeneral Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, pišu Večernje novosti.

- Pored dijela naočara, koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one kakve je imao Draža Mihailović, postoje i svjedočenja da su se Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja đenerala, kao i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru lično raspitivali o jami. Bilo im je vjerovatno važno da baš oni, bez posrednika, provjere šta mještani znaju o tajni koju pećina krije.

Minić je pokazivao naročito interesovanje - objašnjava Milan Stamatović, predsjednik Opštine Čajetina.

- Komunisti su decenijama istraživačima vješto poturali pogrešne tragove o tajnom grobu vođe ravnogorskog oslobodilačkog pokreta. Jednako revnosno i vješto, udaljavali su istraživače od jame Cerova. Tako je ona bila tajna, sve do sada. To budi opravdanu sumnju da je đeneral Dragoljub Draža Mihailović 17. jula 1946. mogao biti strijeljan baš nad pećinom u Mušvetama i da je bačen među kosti svojih saboraca, likvidiranih godinu dana ranije.

-Do odgovora ćemo doći. Odmah po ponovnom spuštanju u jamu obavijestili smo policiju o novim otkrićima, a njihova obaveza je da o svemu izvijeste tužilaštvo. Uprkos višedecenijskom zataškavanju, tužilaštvo je dužno da pokrene istragu. Očekujemo da će DNK analize posmrtnih ostataka biti urađene. One bi mogle da daju odgovor o tragičnom kraju Draže Mihailovića i ostalih značajnih pripadnika ravnogorskog oslobodilačkog pokreta kojima je suđeno zajedno sa Mihailovićem, a koji se nisu domogli izbjeglištva - dodao je Stamatović, koji se sa šestoricom speleologa i četvoricom sveštenika Srpske pravoslavne crkve spustio na dno jame.

Jamu Cerova nedavno je otkrio freskopisac i speleolog Dimitrije Mirko Ćelić iz Prigrevice kod Apatina, sa kolegama iz beogradskog kluba "Asak". 

- Staklo i deo metalnog okvira naočara načeo je zub vremena. Metalni dio je skoro potpuno satrulio, ali je ostatke moguće konzervirati. Uz dio naočara, u podzemnoj dvorani 50 sa 50 metara, pronađene su dvije tabakere, cokule, opanci, gumenjaci, dva opasača, značka Saveza skauta omladine Kraljevine Jugoslavije, djelovi testere, prazne čaure, žice kojima su žrtvama bile vezane ruke i noge - kaže Ćelić.

- Ličnih dokumenata kod žrtava, nažalost, nema. Ili su im oduzeta prije likvidacije ili su satrulila - kazao je on Novostima.

Mjesto na kome počiva Draža Mihailović najveća je srpska tajna. Dosadašnji tragovi vodili su na Adu Ciganliju, na plavni dio Velikog ratnog ostrva, u Lisičiji potok u blizini Belog dvora...

Izvor:novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.