Sinđelić: Dijelio sam pare kao Deda Mraz; Advokati traže izuzeće Katnića i Čađenovića
Foto:Screenshot

Suđenje za pokušaj terorizma prekinuto

Sinđelić: Dijelio sam pare kao Deda Mraz; Advokati traže izuzeće Katnića i Čađenovića

Suđenje za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu. Na pitanja advokata odbrane i danas je odgovarao svjedok saradnik Saša Sinđelić. Advokati odbrane zatražili su izuzeće tužilaca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića.

Suđenje je prekinuto i biće nastavljeno sjutra u 9:00 časova.

Sinđelić je danas kazao da je novac  bio namijenjen strogo za akciju koju su sprovodili. Od istog jei  Velimirović kupio oružje.  

 "Edi mi je rekao da Velimiroviću, Dikiću, Bogićeviću mogu da dam novca koliko hoću novca. Da su tražili još ja bih dao. U Ristića nijesam imao povjerenja jer sam imao neka ranija saznanja o njemu. Novac koji sam davao ljudima koje sam nabrojao davao sam po dogovoru koji je Edi imao sa DF-om, on je meni davao naređenja bukvalno da sam mogao da dajem koliko hoću," kazao je svjedok saradnik.

Velimirović je dobio dva puta po 15 hiljada i trebalo je da kupi 50 kalašnjikova i što više municije. U 30 hiljada koje je dobio uklapa se kupovina oružja, kazao je Sinđelić.

“Ja sam njima dijelio novac kao Deda Mraz”, kazao je Sinđelić.

Na pitanje advokata da li je pratio suđenje, Sinđelić je kazao da je izolovan da je medije pratio, ali da je njegove izjave o ovom slučaju dao prije početka suđenja.

Sinđelić je kazao i da kada je prvi put saznao za hapšenja, nije znao da se Paja preziva Velimirović. Kasnije je kaže saznao njegov identitet.

Sinđelić je kazao i da Dikić nije rekao koliko iznos novca mu treba, ali je rekao da mu novac treba za troškove.

Prvi put mu je dao 500 dolar, drugi put mu je Edi rekao: "Daj mu koliko traži". Dikići je dao  5000 eura za koje je imao odobrenje od Edija, treći put mu je dao 10.000 eura. 

"Imao sam odobrenje od Edija da mu dajem koliko hoću, da je tražio više dao bi mu više", kazao je Sinđelić. 

Kazo je i da je godinu dana izložen napadima i da o svemu rečenom posjeduje dokumentaciju.

"Ja to ne mogu da kažem iz bezbjednosnih razloga, meni je već jednom obijen stan u Obrenovcu. Ja ću da dokažem da neka od tih oduzetih dokumenata posjeduje odbrana i ja ću pred sudom u Srbiji da ih tužim i da dokažem to, sada ne želim da ometam postupak," rekao je Sinđelić. 

Advokat Goran Petronijević pokazao je člansku kartu "Srpskih vukova" a Sinđelić je potvrdio da tako izgleda njegova članska karta.Kazao je da je već obrazložio da lica iz 'Srpskih vukova' nemaju veze sa ovim postupkom.

Na to je reagovao tužilac Katnić  rekavši da Tužilaštvo ima saznanja i za advokate odbrane, ali da nema dokaze.

Sutkinja Mugoša je opomenula Katnića a potom i Petronijevića da se ne obraća Katniću.

Advokat Petronijević tražio je pauzu da se pregleda snimak  i utvrdi da li se obratio tužiocu Milivoju Katniću zbog čega je dobio opomenu.

Sud je potvrdio da je sudija Mugoša bila u pravu.

Na pitanje advokata Petronijevića o članovima udruženja, te pitanja sutkinje zašto su ta pitanja bitna za postupak, Petronijević je kazao da odbrane ima određena saznanja, koja moguće da tužilaštvo nema, te da bi ono postavilo pitanja da ih ima.

Petronijević je zatražio izuzeće tužilaca Katnića i Čađenovića.

"U ovoj sudnici ne možemo biti obojica. Katnić je rekao je da on ima dokaze i za radnje koje sam ja preuzimao pa se može izvesti zaključak da sam i ja dio ovog, po optužnici, pokušaja državnog udara i krvoprolića", kazao je Petronijević i dodao da nije tražio izuzeće kada je Katnić tražio oduzimanje licenci advokatima.

"Ovo lično smatram prijetnom", kazao je Petronijević.

Katnić je pojasnio da Tužilaštvo ima podatke o učešću Petronijevića u postupak.

"Dakle mislim na pripremu svjedoka po Srbiji, pribavljanju dokaza, branilac nema na to pravo ja sam na to uvaženom kolegi fino, kulturno ukazao. Vi ste uvaženi kolega išli po Serbiji, saslušavali, između ostalog, neke osobe," kazao je Katnić Petronijeviću.

Petronijević je odgovorio da iako je razgovarao sa svjedocima nije im nudio novac.

Zahtjevu za izuzeće  Katnića i Čađenovića su se pridružili i advokati Miroje Jovanović i Milan Petrović.

Pretres je prekinut zbog odluke o zahtjevu za izuzeće, a nastavak je zakazan za sjutra u 9 sati.

Kodex/Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.