Đukanović: Sa aferom
Ana Đukanović

Manipulacija i grubo spinovanje od strane određene grupe medija

Đukanović: Sa aferom "Rajski papiri" nemam dodirnih tačaka

Više od 13 miliona dokumenata koji su procurjeli iz dvije agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara otkrivaju poslovanja najbližih saradnika svjetskih lidera. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara(ICIJ) objavio je u tim dokumentima poznatim pod nazivom "Rajski papiri" i osobu iz Crne Gore. Radi se o sestri bivšeg premijera Mila Đukanovića, advokatici Ani Đukanović.

Đukanović se u dokumentima pominje pod ranijim prezimenom Kolarević.

"Kolarević je bila akcionar "Ranin doo", firme registrovane na Malti 2012. godine, kada je njen brat Milo Đukanović ponovo izabran za premijera.

Prema izveštajima srpskih medija, "Ranin" posjeduje firmu "Serbijan nikl", rudarsku kompaniju koja je 2012. godini planirala da uloži oko 1,4 milijarde dolara u istraživanje nikla.

Prema podacima iz registratora sa Malte iz 2012. i 2015. godine, više od 90 odsto poslovnih interesa "Ranin" bili su "izvan Malte." U oktobru 2015, Kolarević je prodala pola akcija "Ranina" izvršnom direktoru "Serbijan nikla" Radomiru Vukčeviću, koji ju je zamijenio kao direktora kompanije", prenijeli su iz ICIJ-a.

Dokumenti pokazuju da su Kolarević i Vukčević takođe direktori "Ruukki International Ltd", malteške ispostave jedne finske kompanije koja je specijalizovana za rudarstvo i obradu minerala. U oktobru 2017, kompanija je navedena kao zatvorena.

Na ove navode reagovala je danas advokatica Ana Đukanović.

"Kako sam, po ko zna koji put, izložena manipulaciji i grubom spinovanju od strane određene grupe medija, cijenim da javnost treba da bude upoznata sa tim što je jedina istina u vezi sa jučerašnjim senzacionalističkim objavama u pojedinim glasilima.

Zlonamjerno i sračunato, a suprotno pravilima novinarske struke i etike sam stavljena u kontekst afere "Rajski papiri", sa kojom nemam dodirnih tačaka. Jedina istina je da sam u kratkom periodu bila u osnivačkoj i menadžerskoj strukturi kompanija koje su osnovane na Malti, zemlji koja je članica Evropske Unije, što samo govori o transparentnosti osnivača.

Registrovane kompanije, a ni sa njima povezana pravna lica, ni tada, a ni kasnije, nisu ostvarile ikakv profit, jer nisu ni bili ispunjeni uslovi da privredna društva počnu s radom", kazala je Đukanović.

Dodala je da je upravo iz tih razloga jedno pravno lice ugašeno, a u odnosu na drugo je pokrenut postupak likvidacije.

"Navedene podatke, koji su lako provjerljivi i dostupni, sam dobrovoljno i krajnje korektno, nemajući što da krijem, pojasnila i prezentovala u odgovoru novinarki ICIJ-ja, koja me je kontaktirala, o čemu postoje pisani dokazi.

Kako je očigledno da su sve aktivnosti privrednih društava zakonite, ne ostaje mi ništa drugo, osim da zaključim da selektivno i neistinito izvještavanje novinara ICIJ, a potom i prenošenje istog od strane određenih lokalnih medija, predstavlja dio organizovanog napada na mene, koji je motivisan prizemnim ličnim interesima i političkim ciljevima.

Šteta koja mi je prouzrokovana stavljanjem u kontekst nezakonitih aktivnosti, svakako će biti predmet sudskih postupaka, koje ću pokrenuti kako bih zaštitila svoj lični i profesionalni integritet", zaključila je Đukanović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.