Odnosi sa Rusijom na niskom nivou, od izbora zavisi poboljšanje
Srđan Darmanović

Darmanović ocijenio

Odnosi sa Rusijom na niskom nivou, od izbora zavisi poboljšanje

Postoji osnov za bolje odnose sa Rusijom, ali će to zavisiti od toga da li će se ta država miješati i u predstojeće izbore u Crnoj Gori, kazao je šef diplomatije Srđan Darmanović.

"Odnosi sa Rusijom su na jednom relativno niskom nivou", kazao je Darmanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ističe međutim da primjerene odnose imamo u ekonomiji, turizmu i međunarodnim organizacijama.

„Postoji jedna osnova za bolje odnose u budućnosti, da li će se to brzo dešavati to je pitanje. Kao što vidite Rusija je veoma zainteresovana za izborno pitanje u mnogim evropskim i drugim zemljama i na razne načine se u te izbore i miješa. Vidjećemo šta će biti kod nas vrlo brzo i da li će biti takvog miješanja kao u oktobru. Od svega toga zavisiće i popravljanje političkih odnosa", nema ni razloga ni motiva da imamo "zategnute" odnose sa tako moćnom državom.

Darmanović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao je da što se tiče političko bezbjednosnog aspekta svima jasno šta se dešavalo na dan izbora prošle godine.

„Što se tiče nas i partnerskih zemalja unutar NATO-a niko nema sumnje šta se dešavalo prošle godine na dan izbora i prije toga“, kazao je Darmanović i dodao da je i Vlada Srbije imala važnu ulogu u rasvjetljavanju tog događaja.

"Treba sa žaljenjem konstatovati da su u tome učestvovali i pripadnici ruskih bezbjednosnih službi", kazao je Darmanović.

On kaže da je cilj bio zaustaviti širenje NATO-a, što je legitimna politika Rusije, kao moćne države, ali je pitanje, kaže Darmanović, kako se to čini.

Šef diplomatije kaže i da je Crna Gora daleko odmakla u EU integracija u odnosu na regionu, otvorili smo podsjeća 28 od 33 poglavlja, a ohrabruju poruke iz EU da će se proširenje nastaviti.

„Mi vjerujemo da se pregovarački proces i članstvo mogu desiti u narednih četiri do pet godina, ako proces bude išao svojim tokom“, kazao je Darmanović po ponovio da se Crna Gora zalaže za princip regate u kojem bi se svaka država cijenila pojedinačno prema ostvarenim rezultatima.

Izvor:Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.