Otvorene područne jedinice Umjetničke škole u Tuzima i Golubovcima
Damir Šehović, arhiva

Dostupnije obrazovanje muzičkim talentima

Otvorene područne jedinice Umjetničke škole u Tuzima i Golubovcima

Kao rezultat nastojanja Ministarstva prosvjete da proširi obrazovne mogućnosti koje će pomoći djeci da otkriju i razvijaju svoje talente, u OŠ “Milan Vukotić” u Golubovcima i OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima danas su otvorene područne jedinice Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“.

Ovim povodom obratili su se ministar prosvjete dr Damir Šehović, direktorica škole “Vasa Pavić”Zoja Đurović,  direktor JU OŠ “Milan Vukotić” Branko Rašović i direktor JU OŠ “Mahmut Lekić” Nikola Dukaj. 

U svom obraćanju ministar Šehović je istakao da je odluka o otvraranju područnih jedinica muzičke škole proistekla iz želje da djeci pružimo najšire obrazovanje i dodao da je to bio jedan od ključnih razloga što se kroz izmjene seta obrazovnih zakona dalo na važnosti muzičkim školama. 

Ministar je poručio da obrazovan i kompletan čovijek nije samo onaj koji ima potrebna znanja iz matematike i biologije, već onaj koji vodi računa i o karakteru i ukusu koji se velikim dijelom oblikuju kroz umjetnost. 

Na kraju, on je podsjetio na misao da „Muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti riječima, a ne smije ostati neizrečeno“. 

Direktorica Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“ Zoja Đurović je iskazala zadovoljstvo zbog proširenja kapaciteta Škole i otvaranja mogućnosti muzičkog obrazovanje za djecu dvije gradske opštine, kojima će znanje iz ove oblasti sada biti dostupnije. 

Čestitajući, ona je rekla da je u Tuzima 41 dijete položilo prijemni ispit, dok je u Golubovcima upisano 29 djece, te da će u nastojanju da im časovi budu što kvalitetniji, stariji đaci muzičke škole dolaziti u područne jedinice kako bi novim polaznicima predstavili instrumente. Na taj način, oni će im  značajno pomoći u kasnijem odabiru instrumenata na kojima će se usavršavati. 

Direktor JU OŠ “Milan Vukotić” Branko Rašović rekao je da je otvaranjem područnog odjeljenja ostvaren san mnogih generacija ove škole i objasnio da će se nastava odvijati tako što će djeca u pripremnom i prvom razredu učiti da sviraju solfeđo, a u drugom razredu birati instrument. 

On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na prepoznavanju potraba učenika u Golubovcima i naglasio da će učenici ove škole sada lakše i bezbjednije pohađati nastavu jer neće morati da se udaljavaju od kuće, a ujedno će imati  više vremena za druge aktivnosti. 

Direktor JU OŠ “Mahmut Lekić” Nikola Dukaj istakao je da je otvaranje odjeljenja muzičke škole u Tuzima od velikog značaja za djecu ovog kraja jer razvijanje muzičke kulture dodatno jača crnogorsko multietničko društvo. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.