Uhapšeno 16 osoba, utajli poreze i doprinose i prali novac na organizovani način
Ilustracija

Pričinjena šteta Budžetu Crne Gore u iznosu od više stotina hiljada eura

Uhapšeno 16 osoba, utajli poreze i doprinose i prali novac na organizovani način

Službenici Uprave policije MUP-a – Specijalnog policisijkog odjeljenja su u sadejstvu sa službencima Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, CB Podgorica, CB Budva i CB Nikšić, a u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišili slobode 16 lica, državljana Crne Gore i Makedonije, zbog sumnje da su počinila krivična djela utaja poreza i doprinosa i pranje novca, koja su izvršena na organizovan način.

Policijski službenici su u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, izvršili više pretresa prilikom čega je oduzeta određena dokumentacija.

"Na osnovu oduzete dokumentacije, kao i dokumentacije koja je prikupljena, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da su državljani Crne Gore: D.S. (60), S.D. (42), V.K. (43), M.L. (55), R.B. (48), S.Ć. (52), D.V. (41), A.M. (65), S.U. (55), S.V. (35), I.Ž. (36) i državljani Makedonije G.J. (46), Z.C. (39), D.A. (32), V.Č. (30) i E.S. (43), počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca, koja su izvršena na organizovan način. Ovih 16 lica je lišeno slobode", saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su, kako se sumnja, ova krivična djela počinili na način što su osnovali preko 20 pravnih lica u Crnoj Gori čije poslovne strukture su koristili za izdavanje fiktivnih faktura za neizvršene usluge, robu i radove, te su na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura čime je pričinjena šteta Budžetu Crne Gore u iznosu od više stotina hiljada eura.

Lica lišena slobode će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom Specijalnom državnom tužiocu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.