Crna Gora dio snažnog odgovora koji će sve braniti od neprijateljskih akcija Moskve
Laura Kuper

SAD partner naše zemlje

Crna Gora dio snažnog odgovora koji će sve braniti od neprijateljskih akcija Moskve

Možete očekivati kontinuiranu američku podršku i kontinuirano prisustvo SAD na ovim prostorima. Ali to više nije podrška, već partnerstvo. Kao NATO saveznici mi smo prevazišli fazu podrške i sada smo u partnerstvu - kazala je u intervjuu Pobjedi zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura Kuper.

"Činjenica da je potpredsjednik Pens nedavno posjetio Crnu Goru stvarno šalje jake poruke američke podrške regionu, američkog interesovanja za region i američke solidarnosti sa Crnom Gorom kao NATO saveznikom. Mislim da te poruke govore sve. Bila sam u Crnoj Gori dva puta u prethodnih šest mjesci i vratiću se u region za nekoliko nedjelja. Znam da to nije toliko često kad se uporedi sa mojim kolegama iz Stejt departmenta, koji su ovdje češće. Mi smo ovdje, prisutni smo i zainteresovani", kazala je Kuper.

Kuper je kazala da je potpredsjednik Pens bio veoma rječit, kada je bio u Crnoj Gori i govorio o ulozi Moskve u planiranom napadu.

"Mi smo veoma načisto o ulozi Moskve i u pokušaju miješanja u američke izbore. Američka obavještajna zajednica je objavila jasan izvještaj koji je identifikovao sajber napade i miješanja u američke izbore. To smo uostalom vidjeli više puta širom Evrope, kroz medijske spekulacije, lažne vijesti i sajber napade. Dobra stvar u svemu ovome je da smo postali svjesniji tih prijetnji i da smo podigli sposobnost da se protiv njih borimo", kazala je ona za Pobjedu.

Na pitanje da li će Moskva izgubiti interes za Podgoricu, sada kada smo članica Alijanse, Kuper kaže da trendovi nisu dobri kada se govori o želji Rusije da se miješa u unutrašnje odnose demokratskih društava širom zapadne Evrope i u SAD.

"To nije samo pitanje Crne Gore, to je pitanje kako Rusija vidi svoju ulogu na Zapadu, odnosno šta Rusija bira da čini kad je riječ o miješanju u stvari demokratskih zemalja. Svakako, rekla bih da smo se kao NATO alijansa opredijelili za snažan odgovor kako bismo bili u mogućnosti da odvratimo te prijetnje i odbranimo se od ruskog miješanja i agresije. Crna Gora kao dio NATO biće dio tog snažnog odgovora koji će sve nas braniti od tih neprijateljskih akcija Moskve. Istovremeno, SAD i NATO ostaju otvoreni za dijalog sa Rusijom i mogućnost buduće saradnje", poručila je Kuper.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.